12:56 / 28.11.2019.

Autor: Hina

Žagar ministru Mariću: Napravite nešto da se učenici vrate u učionice!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministre prihodi od PDV-a rastu, učitelji nam štrajkaju, nemojte se bojati, korigirajte im koeficijent, pozvao je ministra i ustvrdio kako je on "jedini čovjek u zemlji koji već sutra može vratiti učitelje u učionice".
Zastupnik Tomislav Žagar (NZ) pozvao je u četvrtak ministra financija Zdravka Marića da "napravi nešto" da se učenici koji su zbog štrajka nastavnika već 14 dana bez nastave vrate u učionice.

- Napravite nešto da se učenici vrate u učionice, pozvao je Žagar ministra koji je Hrvatskom saboru predstavio paket od devet zakona, odnosno četvrti krug porezne reforme.

Ministre prihodi od PDV-a rastu, učitelji nam štrajkaju, nemojte se bojati, korigirajte im koeficijent, pozvao je ministra i ustvrdio kako je on "jedini čovjek u zemlji koji već sutra može vratiti učitelje u učionice".

Raspravu o porezima i Nikola Grmoja (Most) je iskoristio kako bi se referirao na štrajk učitelja i nastavnika.

- Danas će vam reći 'ne', to je sasvim očito, jer je premijer neozbiljno shvatio ovu situaciju, bahato se ponašao prema učiteljima i sad ste u situaciji da vam prijeti opći bunt, rekao je ministru i poručio mu da je nužno veće porezno rasterećenje.

Vladajuće je pak prozvao da ne provode reforme, ne ukidaju  "nepotrebne županije, legla uhljebništva", a župane huškaju na učitelje i nastavnike.


U mandatu Plenkovićeve vlade porezno rasterećenje 9 milijardi kuna

Predstavljajući 4. krug porezne reforme ministar financija je istaknuo kako on donosi porezno rasterećenje od 2, 4 milijarde kuna. Najvažnijim je označio zadržavanje opće stope PDV-a od 25 posto, ukupni efekt te mjere je 1, 8 milijardi kuna.

Snižena stopa od 13 posto primjenjivat će za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. U odnosu na prvo saborsko čitanje, predlaže se primjena snižene stope PDV-a od 13 posto i za nositelja fonografskih prava, radi rasterećenja njihova poslovanja.

Kod poreza na dohodak osobni se odbitak diže s 3.800 na 4 tisuće kuna, a porezno će se rasteretiti mlade osobe. Za one do 25 godina porezna se obveza umanjuje sto posto, a za one od 25 do 30 godina 50 posto, kaže Marić i naglašava kako svi rođeni 1995. i kasnije spadaju u prvu skupinu.

Pri oporezivanju dobiti, limit za višu stopu od 18 posto diže se s 3 na 7, 5 milijuna kuna,  ističe ministar i tumači kako to znači da će 93 posto poduzetnika plaćati porez po stopi od 12 posto.

- Do sada je to bilo 85 posto, naglasio je.

Četvrti krug porezne reforme donosi porezno rasterećenje od 2, 4 milijarde kuna, kad mu se dodaju tri prethodna dolazimo do gotovo 9 milijardi kuna rasterećenja, rekao je ministar financija.


Ministar Marić: Ne pritišćem sindikate obrazovanja!

Marić je odlučno odbacio prozivke za pritisak na sindikate obrazovanja izjavom kako nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću, ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade.

- Nema nikakvih pritisaka, samo sam iznosio činjenice sa sastanka koje kažu - ako nemamo većinu, ne može se potpisati dodatak TKU, uzvratio je Marić na prozivke oporbe, prije svih SDP-a, u saborskoj raspravi o paketu devet poreznih zakona, odnosno o četvrtom krugu porezne reforme.

- Što nakon toga, rekao sam - vidjet ćemo, poručio je.

Da jučerašnjom izjavom "zapravo" radi pritisak na sindikate obrazovanja, ministra je prozvao Saša Đujić (SDP).

- Preslušajte moju izjavu, nema nikakvih pritisaka, uzvratio mu je Marić.

Gordan Maras ministra pita kada će djeca, koja zbog štrajka učitelja već 14 dana ne idu u školu, krenuti u nju. Vi ste za to zaduženi, riješite problem, pozvao je ministra, dok Joška Klisovića zanima kada će Vlada stvarno biti spremna razgovarati o koeficijentima.

- Od početka smo govorili da treba gledati interes učitelja, djece, roditelja i da se čim prije vrate u klupe, rekao je Marić.

Naveo je da koeficijenti nisu predmet razgovora između sindikata i Vlade, ali da je Vlada spremna, kad se steknu uvjeti i o tome razgovarati.

Ministar financija u srijedu je izjavio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.

- Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU. Ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što se nominalno više sindikata iskazalo za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza, rekao je Marić te dodao da u tom slučaju nema zakonske osnove za potpisivanje kada ne postoji većina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!