14:39 / 11.12.2020.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zagorje dobilo sigurnu kuću

Foto: ilustracija, Pixsell

Foto: ilustracija, Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Županija je osigurala sva sredstva za opremanje te zaposlila psihologinju i dvije socijalne radnice. Osam osoba moćže biti smješteno u Domu.
Od početka epidemije brojne civilne organizacije upozoravaju na porast nasilja u obitelji. Zato je važno stvaranje boljih uvjeta za pomoć žrtvama. U Krapinsko-zagorskoj županiji počela je s radom tzv. "sigurna kuća", odnosno Dom za žrtve nasilja u obitelji "Novi početak".

Osnivač ustanove je županija, koja je osigurala sva potrebna sredstva za opremanje doma i zaposlila jednu psihologinju i dvije socijalne radnice. Dom ima mogućnost smještaja osam osoba.

- Ova sigurna kuća pruža mogućnost sklanjanja žrtava nasilja oba spola i muškarca i žena, s djecom. Važno je da imaju ili preporuku centra za socijalnu skrb, ili ako se radi o hitnom smještaju - hitan poziv i zahtjev policije, izjavila je zamjenica krapinsko-zagorskoga župana Jasna Petek.

- Moramo gledati skloništa ne samo kao mjesto gdje će se privremeno skloniti i nahraniti, nego i dobiti intenzivan psihološki tretman i potporu. Time se stvaraju preduvjeti da žrtva osnažena nakon 6 do 12 mjeseci nastavi život, poručila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!