Zagreb: 11 novozaraženih koronavirusom, nošenje maski u vozilima ZET-a

24.06.2020.

10:50

Autor: HRT/Hina

default error photo
Sada Zagreb ukupno ima 51 aktivni slučaj zaraze, kazao je Šostar te dodao kako je samoizolacija u protekla dva tjedna određena za ukupno 491 osobu, od toga u protekla 24 sata za njih 70. Istaknuo je da je jučer testirano 158 osoba.
U Zagrebu je 11 novozaraženih osoba, izjavio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te najavio da će gradskom stožeru civilne zaštite predložiti uvođenje obveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

-
U protekla 24 sata zabilježeno je 11 novozaraženih koronavirusom. Njih sedam je dijagnosticirano u Klinici za zarazne bolesti, a četiri u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", izjavio je Šostar.

Sada Zagreb ukupno ima 51 aktivni slučaj zaraze, kazao je te dodao kako je samoizolacija u protekla dva tjedna određena za ukupno 491 osobu, od toga u protekla 24 sata za njih 70. Istaknuo je da je jučer testirano 158 osoba.

Šostar je naglasio i kako od tih 11 novozaraženih osoba njih šestero ima epidemiološku anamnezu i kontakte, ali petero nema nikakvu - niti su bili u kontaktu s osobama sa simptomima, niti su putovali i slično. 

- Tih petero osoba nema nikakvu epidemiološku anamnezu i očito su bili u kontaktu s nekim pozitivnim na koronavirus koji je bio bez ikakvih simptoma. To je ono što smo od početka govorili, da su nama svugdje bili daleko najveći problem asimptomatski slučajevi korone (zaražene osobe koje ne pokazuju nikakve simptome bolesti), istaknuo je Šostar.

Rekao je i kako je u zagrebačkom Domu sportova i dalje jedna zaražena osoba, a u osnovnoj školi koju je pohađao jedan oboljeli dječak sva su djeca negativna. 

Sve osobe s kojima je oboljeli zaposlenik Doma sportova bio u bliskom kontaktu, kao i sva djeca iz razreda oboljelog dječaka, i dalje su u samoizolaciji. Također, sva djeca koja su bila na dječjem rođendanu gdje je bio taj oboljeli dječak su negativna, osim oca jednog djeteta koji je pozitivan. 
Šostar je najavio da će danas od Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zatražiti da donese odluku o obveznom nošenju zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prijevoza.

- Nama je sada najvažniji javni prijevoz kojim se koristi velik broj ljudi, istaknuo je Šostar. Ako kod gradskog stožera prođe taj prijedlog, onda bi, kako je rekao, mogli proći i drugi prijedlozi epidemiologa, a jedan od njih je uvođenje obveznog nošenja maski i za sve ugostiteljske djelatnike jer su u stalnom, direktnom kontaktu s ljudima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!