11:57 / 21.04.2020.

Autor: P.F./HRT

Zagreb: 16 novooboljelih, kaznena prijava zaraženoj

-

-

Foto: - / -

Testirano je 199 osoba, novih je 16 pozitivnih - 6 novoregistriranih i 10 retestiranih. Ukupno je 450 pozitivnih u gradu Zagrebu.
Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 199 osoba, novih je 16 pozitivnih, 6 novoregistriranih i 10 retestiranih. Ukupno je 450 pozitivnih u gradu Zagrebu, izvijestio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo na konferenciji za novinare.

• Sve o koronavirusu
• 
Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

- Kroz COVID-19 trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je tijekom jučerašnjeg dana 109 bolesnika, određena je samoizolacija za dvije osobe, a na testiranje je upućeno 40. Što se tiče situacije u Kukuljevićevoj bolnici retestirana je 41 osoba, broj zaraženih je isti, nema novih pozitivnih, bolnica funkcionira normalno, rekao je Jeleč.

- Ukupno je testirano u Zavodu za javno zdravstvo 5033 uzoraka. Dvije osobe su u samoizolaciji, ukupno 5024 osobe, 129 osobe zatražile su psihološku pomoć, ukupno do sada 4516. Provedeno je ukupno 140 dezinfekcijskih mjera povezanih s epidemijom, izvijestila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Građevinski inženjeri i dalje obilaze oštećene objekte u Gradu Zagrebu na osnovu prijava građana i daju svoje preporuke. Do sada je pregledano 12.195 objekata. do sada je bilo 967 intervencija, saniraju i ruše se oštećeni dimnjaci i zabatni zidovi, popravljaju pokrovi, rekao je Danijel Krnjaković, voditelj za sanaciju građevina.

Dosad su građani odložili oko 200 tona građevinskog otpada i šute te 65 tona glomaznog otpada. Odlaganje građevinskog otpada i šute je u padu.

U Studentskom domu Cvjetno naselje još je smješteno 484 osobe uslijed potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

U posljednja 24 sata 10 osoba je kršilo mjeru samoizolacije, šest na području Grada Zagreba i 4 na području Zagrebačke županije. Protiv jedne osobe policija je podnijela kaznenu prijavu iz članka 180. kaznenog zakona zbog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti. Radi se o mlađoj ženskoj osobi s područja Novog Zagreba koje je napuštala mjesto stanovanja iako je znala da je pozitivna na koronavirus odnosno iako joj je izrečena mjera liječenje u kući. Također su protiv dvije osobe podneseni optužni prijedlozi iz članka 16 prekršajnog zakona zbog širenja lažnih vijesti  jer su javno izjavljivale da su pozitivni na koronavirus iako to nisu te tako remetili javni red i mir. Jedan ugostiteljski objekt u Sesvetama kršio je mjeru zabrane rada, izvijestio je Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke.

Problem se može riješiti samo zajedno i molim one koji mogu i imaju snage i žele suradnju i zajedništvo u ovom trenutku je vrijeme kao i 90-ih godina, pogotovu mi u Zagrebu koji smo pretrpjeli dvije nesreće - koronavirus i potres, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Govorio je o čišćenju grada Zagreba. Iznio je podatak kako se trenutačno odvozi građevinskog materijala i šute te glomaznog otpada s područja grada kojeg je pogodio potres isto toliko koliko se dnevno odvozi komunalnog otpada ukupno s cijelog grada.

Najavio je podjelu građevinskog materijala sutra u Križanićevoj ulici za Donji grad i dvije u Podsljemenu - Vidovec i Markuševec, a u petak u Maksimiru i Gornju Dubravu kod OŠ Granešina.

Na pitanje o prodaji zagrebačkih jagoda rekao je kako je nemoguće u užem središtu postaviti štandove zbog sigurnosti, a za određena mjesta rekao je kako će se oko toga do kraja tjedna konzultirati Nacionalni stožer, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera. Želi da 80-ak zagrebačkih jagodara prodaju jagode i prežive u ovim teškim vremenima.

Na pitanje je li točno da član stranke 365 Milan Bandić preko svoje tvrtke nabavlja drvnu građu rekao je kako nije njegovo da se time bavi, a još manje da ide gledati tko od 30 dobavljača građevinskog materijala član neke stranke ili rodbina od nekoga jer to nije bio kriterij uvjeta natječaja. Pravila igre vrijede za sve, svi dobavljači imaju ime i prezime, provjerite na internetskim stranicama grada. Ja ne znam tko je tko. To nisu bili uvjeti natječaja koji su vrijedili pri odabiru dobavljača. Bilo je transparentno do kraja, rekao je Bandić te prebacio detaljniji odgovor na pročelnicu za javnu nabavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!