Zagreb: 36 novih slučajeva, za 8 se ne zna gdje su se zarazili

04.07.2020.

11:49

Autor: Dnevnik 1/B.A./Hina/HRT

default error photo
Za 214 osoba određena je mjera samoizolacije.
U Zagrebu je u subotu zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provedeno 340 testiranja na SARS-CoV-2. Za 214 osoba određena je mjera samoizolacije.

Koronavirus - najnoviji podaci

Novooboljele osobe, njih 21, većinom su kontakti otprije oboljelih, šest ih je povezano s boravkom u noćnim klubovima, jedan je slučaj uvezen iz Njemačke/Austrije, a za osam novooboljelih osoba nije posve razjašnjen izvor zaraze. Trenutačno su u Zagrebu 322 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 1539 aktivnih samoizolacija.- U Zagrebu nisu otkriveni svi izbori zaraze. Za čak 8 slučajeva, od njih 36 današnjih se ne zna gdje su se zarazili. Od 85 ukupno hospitaliziranih u Hrvatskoj, njih 33 je smješteno u Klinici Fran Mihaljević ispred koje se za središnji Dnevnik javila Ruža Ištuk. Na respiratoru u toj bolnici su tri oboljela, a u posljednja 24 sata iz nje je otpušteno pet pacijenata.

Epidemiolozi apeliraju na osobe koje su zaražene da budu iskrene kad navode gdje su bili i s kim, jer je to ključno u suzbijanju daljneg širenja epidemije, napominje naša reporterka. Ključno je ponašanje svakog pojedinca, održavanje distance, higijena, dezinfekcija i nošenje maske, dodaje.Naša novinarka Ruža Ištuk javila se za podnevni Dnevnik ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu te rekla da je novozaraženih 11 više nego jučer i da broj oboljelih raste. Ispred HZJZ-a provodi se "drive-in" testiranje, a u tri sata danas su testirali 180 ljudi. Da ovi brojevi budu manji, svi možemo pomoći. Moramo prati ruke, dezinficirati ih i, onda kada je moguće, nositi maske, jer to je najmanje što svatko od nas može napraviti, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!