12:29 / 20.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Zagreb: 624 novooboljela, počinje antigensko testiranje

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježena su 624 nova slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu.
U protekla 24 sata u Zagrebu su zabilježena 624 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite, dodavši da je vrijednost antigenskog testiranja, koje počinje u ponedjeljak, brza detekcija zaraženih.

➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Covid-19 - najnovije informacije 
➡️ Nacionalni stožer predstavio strože mjere, na snagu stupaju 22. studenoga 

Među novooboljelima 278 osoba ima negativnu epidemiološku anamnezu, a 270 su kontakti pozitivnih osoba. Novozaraženo je i sedam korisnika i četiri djelatnika domova za starije i nemoćne te 49 učenika osnovnih i srednjih škola na području Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč najavio je da će brza antigenska testiranja u ponedjeljak početi na 12 lokacija u domovima zdravlja. 

- Svaki dom zdravlja na četiri će lokacije imati punktove na kojima će se obavljati 'drive in' testiranje. Na deset lokacija radit će se od 9 do 12 sati, a na dvije lokacije od 11 do 14 sati, kazao je Jeleč.

Istaknuo je da će testiranje biti besplatno za građane te da se preporučuje onima koji tijekom pet dana imaju simptome koji se mogu povezati s koronavirusom.

- Vrijednost tog testiranja je da brzo dođemo do podatka tko je pozitivan. Imamo pripremljen sustav, građani imaju mogućnost vrlo brzo besplatno doći na testiranje i vrlo brzo saznati svoju dijagnozu, poručio je.

No, ako se na antigenskom testiranju pokaže negativan nalaz, njega treba potvrditi PCR-om.

Za sada je za antigensko testiranje osigurano 50.000 testova, a građani će se na testiranje moći naručiti preko internetske platforme koja bi trebala biti u funkciji od danas.

Voditelj službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma izvijestio je da su na području Zagreba i Zagrebačke županije zabilježena tri slučaja kršenja odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ugostiteljski objekti i noćni klubovi, pojasnio je Tišma, radili su nakon dopuštenog radnog vremena (ponoći), a službenici policije prilikom intervencije u ta tri objekta zatekli su posjetitelje koji nisu u to vrijeme trebali biti ondje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!