Zagreb: 653 novooboljele osobe, razmatra se masovnije testiranje

13.11.2020.

14:46

Autor: HRT/Hina

default error photo
U Zagrebu su potvrđena 653 nova slučaja zaraze koronavirusom, a gradski stožer razmatra mogućnost masovnijeg testiranja.
U Zagrebu su potvrđena 653 nova slučaja zaraze koronavirusom, a gradski stožer razmatra mogućnost masovnijeg testiranja te najavljuje da bi specijalisti iz KB Dubrava koji nisu angažirani u tretmanu zaraženih koronavirusom, u domovima zdravlja mogli obrađivati druge bolesnike.

Pogledajte prilog iz središnjeg Dnevnika HTV-a.

- Mi još uvijek imamo nekakav plato s kojim možemo biti zadovoljni da nema velikog povećanja brojki, ali jesmo li zadovoljni - sasvim sigurno nismo, istaknuo je na ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar u petak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Rekao je da su jučer obavili 1193 testiranja te je 479 nalaza bilo pozitivno, što znači da je preko 35 posto svih testiranih zaraženo Covidom.

Mjera samoizolacije je izrečena za 919 osoba.

Umrla četiri korisnika doma

Šostar je rekao i da je u 11 domova za starije i nemoćne te u drugim socijalnim ustanovama u protekla 24 sata bilo pozitivno 26 korisnika te šest zdravstvena i četiri nezdravstvena djelatnika, a umrlo je četvero korisnika.

Rekao je i da je pozitivan nalaz bio kod 19 učenika, pet nastavnika i dva nenastavna djelatnika osnovnih škola te 25 učenika srednjih škola. Posljedično tome izrečena je mjera samoizolacije za 451 učenika osnovnih i 415 učenika srednjih škola.

Šostar je istaknuo da je trenutačno u Zagrebu 3472 aktivna slučaja zaraze.
Ukupan broj potencijalno oporavljenih i ozdravljenih u Zagrebu je 15.952, što je 577 više nego jučer.

Šostar kaže da u Nastavnom zavodu uopće neće početi upotrebljavati brze testove, te će nastaviti sa PCR testovima. Rekao je da su validirali nekoliko brzih testova, provjeravali su njihovu kvalitetu i ono što je najvažnije njihovu pouzdanost. Istaknuo je da još uvijek uspijevaju da u 24 sata svi pacijenti dobiju nalaze i da na vrijeme obavijeste ljude, a što je najvažnije jer se epidemija može suzbiti pravodobnim testiranjem i detekcijom kontakata pozitivnih osoba. Najavio je da će opet produžiti radno vrijeme uzimanja uzoraka do 16 sati. Rekao je i da će brzo testiranje preuzeti domovi zdravlja.

Kako epidemiološka situacija nije sjajna složio se i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Rekao je da je od 9. do 12. studenog u Covid ordinacijama bilo 3387 osoba, samoizolacija je određena za 39 osoba, a na testiranje je upućeno 2170 osoba. Jeleč kaže da se u zdravstvenom sustavu Zagreba povećava broj zdravstvenih djelatnika koji su Covid pozitivni te ih je 162, a u samoizolaciji 201 osoba. Rekao je da su i to indikatori koji govore o ozbiljnosti situacije.

U karanteni u Tomislavovom domu je šest bolesnika, odnosno Covid pozitivnih osoba.

- Sustav funkcionira izrazito otežano i problem epidemiološke situacije je sve aktualniji, poručio je pročelnik Jeleč.

Nečelnik sektora policije u PUZ-u Davor Posilović rekao je da se pod mjerama ukupno nalazi 12.975 osoba, a od toga se njih 4227 odnosi na mjeru liječenja na kućnoj adresi, a 8748 mjera na preventivnu samoizolaciju na kućnoj adresi. Od 9. studenog do danas u PUZ-u su zabilježili 10 kršenja izrečenih mjera samoizolacije na kućnoj adresi, rekao je Posilović. Izvijestio je kako je na današnji dan kod 49 zaposlenika PUZ-a utvrđena zaraza virusom Covid-19, a 74 njihovih zaposlenika nalazi se u kućnoj samoizolaciji.   

O novim mjerama u Zagrebu

Na pitanje novinara o najavljivanim novim mjerama u Zagrebu, pročelnik Jeleč je rekao da su razmatrali mogućnost masovnijeg testiranja i u tom smislu varijacije antigenskih testova su napravljene, a također pokrenuta je i nabava. Najavio je da će vjerojatno sljedeći tjedan imati tematsku konferenciju za novinare vezano za to, a "na stolu je nekoliko raznih koncepata". "Situacija nije dobra i traži određena rješenja i mi ćemo sasvim sigurno ponuditi ta rješenja", poručio je Jeleč.

Koristit će, kaže, najnovije spoznaje koje se nude i u skladu s tim vući će poteze da građanima Zagreba omoguće što je moguće raniju detekciju virusa, a time i mogućnost da se epidemija spriječi.

- Onog momenta kad budemo spremni za takav projekt, bit ćete upoznati sa svim pojedinostima, lokalitetima i ostalim, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da osim testiranja ima još "nekoliko stvari" koje su u pripremi, koje razrađuju i za koje će im trebati vremena da ih stave u funkciju, a koje će, kaže, trajno bitno poboljšati i primarnu zdravstvenu zaštitu i cijeli sustav.

Pročelnik Jeleč najavio je da će ovih dana pokušati angažirati značajan broj specijalista, u prvom redu iz KB Dubrava koji nisu angažirani u tretmanu Covida da u ambulantama domova zdravlja u popodnevnim satima ili nekom drugom terminu obrađuju dio patologije koja nije Covid te da tako građanima izađu ususret. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić kaže da su razmatrali različite pakete novih mjera po tematskim područjima u Zagrebu te da im je potrebno još neko vrijeme pa će ih prezentirati. Najavila je da će u ponedjeljak imati ponovno sastanak jer im je ovaj vikend jako važan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!