14:29 / 02.01.2018.

Autor: HRT

Zagreb dobio prve podzemne spremnike za otpad

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagreb je odlučio spremnike za otpad sakriti pod zemlju. Prvi podzemni zeleni otok postavljen je u Kranjčevićevoj ulici, a u staroj jezgri grada postavljat će se gdje god to bude moguće.
Mjesec dana prije početka odvajanja biootpada, Zagreb je dobio podzemne spremnike za otpad. Prvi podzemni zeleni otok postavljen je u Kranjčevićevoj ulici, a u staroj gradskoj jezgri takvi će se otoci postavljati gdje god to bude moguće, odnosno gdje prostorni uvjeti dozvoljavaju.  

Veliki spremnici za otpad su pod zemljom, a iznad nje su uređeni otvori u koje građani mogu ubaciti papir i druge vrste otpada. U zeleni otok u Kranjčevićevoj ulici Grad je uložio 180.000 kuna. Zagrebačka Čistoća za odvoz tako spremljenog otpada priprema nova vozila.  

Prednosti podzemnog spremišta za otpad, kakve već imaju neki manji gradovi, su urednost, smanjene emisije neugodnih mirisa i nemogućnost zapaljenja otpada.Čipirani spremnici za otpad ispred svake zgrade i kuće, zeleni otoci na svakih 15ak objekata, otpad recikliran i ponovno iskorišten, burze otpada, sve prema planovima gospodarenja otpadom i regulativi Europske unije. Tako bi to trebalo izgledati.

Hrvatska je u ovom trenutku daleko od toga, a do 1. veljače gradovi i općine moraju donijeti odluku o načinu pružanja usluge prikupljanja otpada, što bi onda vrlo brzo trebalo biti i stavljeno u funkciju. U Temi dana o tome su govorile Sonja Polonio, savjetnica Udruge gradova i Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba.

Polono je izjavila da vrlo malo gradova i općina može ispuniti ovaj uvjet, no s obzirom na starije članice EU-a, mi imamo volju, ali  nedostaje nam infrastruktura. Jozić je kazala da je Zagreb završio svoj dokument koji će poslati na glasovanje Skupštini. Smatra da se ništa značajno ne mijenja, jer je sve to sukladno zakonu o gospodarenju otpadom koji je ranije donešen, ova uredba malo preciznije definira neke obveze gradova, komunalnih poduzeća ali i korisnika usluge.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!