Zagreb domaćin Krimske platforme: Pelosi dolazi, Zelenski se obraća virtualno

21.10.2022.

13:22

Autor: HRT/Hina

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zagreb će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog summita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Sabora. Tim će povodom u Hrvatsku doći predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se sudionicima uživo videovezom.

Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme najveći je međunarodni događaj Hrvatskog sabora u povijesti i jedan od najvećih u Hrvatskoj. 

U Zagreb će doći 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljat će predsjednici obaju parlamentarnih domova: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. Na summit stiže i predsjednica Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. U ponedjeljak, dan uoči summita, sastat će se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i obratiti se novinarima. Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden.

U Zagrebu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija - Europskog parlamenta, Vijeća Europe, OESS-a, Interparlamentarna unija i NATO-a.

Jedanaest država potvrdilo je sudjelovanje videoporukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu. Srbija, jedina europska država uz Bjelorusiju koja odbija nametnuti sankcije Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu, pozvana je na summit, ali se nije odazvala pozivu.

Skup će u utorak ujutro otvoriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i njegov ukrajinski kolega, predsjednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk. Potom će se sudionicima obratiti premijer Andrej Plenković, a zatim se videovezom uključiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na kraju summita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk održat će zajedničku konferenciju za medije. Ukrajina je sama izrazila želju da Hrvatska bude domaćin povijesnog parlamentarnog summita s obzirom na rat u Ukrajini, sigurnosnu situaciju u zemlji, kao i "partnerstvo i prijateljstvo" Kijeva i Zagreba, kazali su iz Hrvatskog sabora.

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski summit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Summit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada.

Summitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!