12:40 / 16.01.2020.

Autor: Jelena Bokun/IMS/HRT

Zagreb: Konferencija u povodu Dana zaštite podataka

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održava se konferencija - Dan zaštite podataka. Glavne teme su on line manipulacija podacima te njihova zaštita.
U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održava se konferencija - Dan zaštite podataka. Glavne teme su on line manipulacija podacima te njihova zaštita.

Ovo je prva konferencija U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Konferenciju u povodu Dana zaštite osobnih podataka pod nazivom Suočavajući se s novim izazovima, organizira Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Današnja tema je aktualnija nego ikada s obzirom na to da prijete veće opasnosti nego što su bile nekada. Važno je da građani imaju svijest o tome s kime i na koji način dijele svoje osobne podatke.

Upravo se o tome govorilo na konferenciji, ali se govorilo i o tome, kako mogu bolje surađivati privatni i javni sektor, kakav je napredak učinjen kada je riječ o jačanju zaštite osobnih podataka.

Europski Dan zaštite osobnih podataka obilježava se od 2007. godine.

Na konferenciju su došli mnogi domaći, ali i  međunarodni stručnjaci za zaštitu osobnih podataka i prava privatnosti. Ovdje je i europski nadzornik za zaštitu osobnih podataka, a konferenciju je otvorio ministar unutarnjih poslova  Božinović.

- Europska unija, europske institucije su upravo na ovaj način stvorile platformu kako mogu zakonito surađivati, razmjenjivati podatke. Ono što bi trebao biti cilj i što jeste cilj, je da se što više zemalja izvan europske unije u cijeli ovaj proces uključi, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Nadamo se da će i rasprave i prezentacije tijekom konferencije sudionicima i prisutnima dati onaj očekivani fundus informacija i saznanja o tome, koji su to sve izazovi koji pojedinca, našeg ispitanika očekuju, istaknuo je Anto Rajkovača, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!