Zagreb: Medicinski fakultet liječi rane, ali spreman je za novu generaciju

24.04.2020.

10:20

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik u podne/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Još uvijek je neizvjesno kako što kvalitetnije završiti ovu akademsku godinu, i gdje započeti novu.
Više od pola milijarde kuna, prema procjeni dekana, stajat će sanacija zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Šteta od potresa zbraja se od kliničke bolnice Dubrava pa sve do Vrapča, jer gotovo je svaka bolnička ustanova u Zagrebu njihova nastavna baza. Iako fakultet sada liječi svoje rane, spremni su za novu generaciju studenata.

Prizor kakav se ne pamti. U travnju bi zagrebačka šalata vrvjela studentima medicine, a fakultet otvarao vrata onima koji će to tek postati.

-  Ove godine imamo više dan otvorenih krovova nego otvorenih vrata, komentira Sven Seiwerth, prodekan za diplomsku nastavu na integriranom studiju medicine.

Pod otvorenim krovovima ostale su i neprocjenjive zbirke, prikupljane cijelo stoljeće, bez kojih je malo tko položio ispite. Najveći dio zbirki ipak će se, nada se Seiwerth, uspjeti sačuvati.

Najvažnije je da su sačuvane žive glave - njih ne zaustavljaju ni potresi ni virusi.

Istodobno vode brigu i o budućim liječnicima. Još uvijek je neizvjesno kako što kvalitetnije završiti ovu akademsku godinu, i gdje započeti novu. Problem postoji, medicina je praktična struka i ne možemo pokriti sve na daljinu, dodaje Seiwerth.

-
Napravit ćemo reorganizaciju i provesti na odgovarajući način i tu nastavu, uvjerava Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Održat će i prijamni ispit nakon državne mature, a studentima medicine osigurati nove, sigurne dvorane za predavanja i vježbe.

- Moja poruka njima je da stoje sada doma i da uče. Jer kad prekinu se ove protuepidemijske mjere, imat ćemo svi jako puno posla, poručuje Klarica.

Jer svoje bi titule do jeseni trebalo steći 350 mladih zagrebačkih liječnika. A sustav na njih itekako računa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!