15:34 / 01.08.2018.

Autor: HRT

Zagreb - nađene tri masovne grobnice iz 1945.

foto: Patrik Macek/PIXSELL

foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Posmrtni ostaci bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop posmrtnih ostataka.
U dvorištu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, a pregledano je oko 2.800 m2 terena.

Od 16. do 27. srpnja je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz pomoć drugih nadležnih institucija, koordinirala i provela postupak terenskog istraživanja zbog saznanja da bi se na njoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, objavilo je Ministarstvo branitelja na svom webu.

Završene aktivnosti su nastavak ranije provedenih terenskih istraživanja koja su provedena temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Zbog opsežnost i složenost obrade velike površine samog terena, predviđeno je nekoliko faza rada. Tijekom prve faze lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka u tri grobne jame, a sljedeća faza je nastavak terenskih istraživanja.

Posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop posmrtnih ostataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!