21:11 / 16.04.2020.

Autor: Jelena Bokun/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zagreb: Neobični uvjeti za dodjelu građevinskog materijala

-

-

Foto: - / -

Jučer je bio posljednji dan za podnošenje zahtjeva za dodjelu građevinskog materijala potrebnog za sanaciju stanova i kuća. Rok je bio samo šest dana.
Jučer je bio posljednji dan za podnošenje zahtjeva za dodjelu građevinskog materijala potrebnog za sanaciju stanova i kuća. Rok je bio samo šest dana, a Grad procjenu o količini materijala nije prepustio stručnjacima, nego vijećima gradskih četvrti i mjesnim odborima.

Komad zida je izbijen, crijep je letio s krova. Dio je to štete izazvane potresom na ovoj zgradi u Preradovićevoj. Da će Grad dijeliti građevinski materijal, predstavnica stanara saznala je slučajno, zadnji dan roka.

- Prijatelj prijatelja saznaje da je netko javio mjesnim odborima da sastave popis zgrada koji im materijali trebaju, govori Bojana Šošić, predstavnica stanara nekoliko zgrada.

Taj netko je gradska četvrt, koja je pak tu obavijest dobila od Grada. Predsjednicima gradskih četvrti prepušteno je da uz pomoć mjesnih odbora popišu potreban materijal.

- I onda se nas par iz Vijeća Gradske četvrti dogovorilo i samoorganiziralo pa smo pokušali putem društvenih mreža, medija, Facebooka raširiti informaciju, rekao je Petar Paradžik, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad.

Uza sav trud, informacija do nekih nije stigla ili je pak stigla prekasno. Naš sugovornik tvrdi da je akcija namijenjena samo za neke potresom pogođene četvrti te da materijala nema za sve prijavljene.

- Odredba gradonačelnika na sastanku koji je organizirao hitno, čini mi se prekjučer, objasnila je da bi ta pomoć trebala biti u vidu najosnovnijeg i to sitnih financijskih zahvata, tipa par kvadrata cigli ili par kvadrata pokrova, daski i letvi za krov, biber crijepa, naglašava Paradžik.

O tome koliko će komu trebati crijepa ili daski nisu odlučivali građevinski stručnjaci, nego, prema naputku Grada, članovi gradskih četvrti i mjesnih odbora.

- I da ja kao predstavnik, koja nisam nikakav inženjer, šaljem mail u kojem pišem dopis, što nama treba za prvu roku, govori Šošić.

- Ovo je samo prva faza, odnosno prvi krug te pomoći. To će ići u koncentričnim krugovima više puta, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Materijal će se koristiti za manje sanacije, a uzet će se u obzir i socijalno stanje prijavljenih. Rok za slanje zahtjeva istekao je jučer, sad se čeka odluka i dostava materijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!