11:22 / 02.12.2020.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/M.M./B.A./S.M./HRT/Hina

Zagreb: Od početka epidemije 6000 hitnih intervencija

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 541 osobu. Mjera samoizolacije izrečena je za 1407 osoba.
U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 639 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je trenutačno 3119 aktivnih slučajeva, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Od početka epidemije Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba imao je 6000 intervencija u vezi s Covid bolesnicima.

➡️ Sve o koronavirusu

Zbog povećanog broja zahtjeva za obavljanje usluga sanitetskog prijevoza, Grad Zagreb osigurao je dodatnu pomoć Nastavnom zavodu za hitnu medicinu. Od danas im se na raspolaganje stavlja jedan do dva tima u čijem su sastavu medicinska sestra, tehničar i vozač. U pomoć su im pristigli kolege iz Doma zdravlja Centar i Psihijatrijske bolnice Vrapče.

- Jedan tim došao je iz Klinke za psihijatriju Vrapče, a jedan tim iz Doma zdravlja Centar. Rotirat će se po 14 dana i mislim da nam je u ovome trenutku to dovoljna pomoć. Rasporedili smo ih na poslove koji su nešto manje zahtjevni, za sanitetski prijevoz, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Žarko Rašić za HRT.

Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba u posljednjih 10 dana imao je više od 120 intervencija dnevno.

Svakom bolesniku pristupa se kao da je suspektan na Covid. Djelatnici hitne službe svaki dan su u opasnosti, no kako sami ističu grad živi i dalje te građane treba zaštititi i od drugih bolesti. Trenutačno je 50 djelatnika zagrebačke hitne pomoći u samoizolaciji, dok ih je 28 pozitivnih.

Broj osoba testiranih brzim antigenskim testovima u protekla 24 sata je 1136, a od toga su broja pozitivne bile 542 osobe (47,7 posto). Jučer je u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" obavljeno 1457 testiranja, od čega su 462 nalaza bila pozitivna. Samoizolacija je određena za 1407 osoba.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 40 korisnika i sedam djelatnika. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 35 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!