Kako otkriti one koji pravilno ne odvajaju otpad?

07.02.2023.

Zadnja izmjena 20:10

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Od veljače će Zagrepčanima koji u odlaganju miješanog komunalnog otpada nisu koristili propisane plave ZG vrećice te na taj način nisu plaćali uslugu odvoza tog otpada, početi stizati kazne na računima, potvrdili su u Gradskoj upravi.

Kazne su individualne i iznosit će do 65 eura za kućanstva te do 130 eura za pravne osobe, izjavila je Hini glasnogovornica Gradske uprave Dinka Živalj.

Dodala je kako su gradski komunalni redari i djelatnici Čistoće u posljednjih mjesec dana građanima izdali oko 200 individualnih kazni.

Prilog Ante Raića iz središnjeg Dnevnika HTV-a pogledajte u nastavku: 

Novinarka Marisabel Maić razgovarala s predsjednikom Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba, Zdravkom Vladovićem.

Na pitanje kako se može otkriti osobu koja pravilno ne odvaja otpad Vladović je naveo čl. 23 Odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba prema kojemu su građani Zagreba, suvlasnici i stanari višestambenih zgrada dužni su razdvajati otpad kako je to propisano.

- U zgradi u kojoj živim, gotovo 100% stanari odvajaju otpad. Ponekad se dogodi izuzetak, ali možemo reći da je odvajanje na visokoj razini. kazao je.

Naglašava da je teško očekivati od predstavnika suvlasnika da će bdjeti nad stanarima.

- Pozvao bih predstavnike suvlasnika da kroz komunikaciju, suvlasničke sastanke utječu na suvlasničku zajednicu i stanare da to rade. No nije realno očekivati da će predstavnici stanara bdjeti nad kamerama. To sigurno nećemo raditi, rekao je Vladović.

Ponovio je da su kazne propisane predmetnom gradskom odlukom, individualizirane su, a ako nije moguće utvrditi individualizaciju, ona će se raditi kolektivno.

- Tu je pravni problem. Smatram da bi u ovoj pravnoj dilemi i dubiozi bilo jako korisno da mjesno nadležni sud u Zagrebu kao i Vrhovni sud zauzmu pravno stajalište kako bi se spriječile tužbe na kazne koje će dolaziti zbog kolektivne odgovornosti. Sudovi su već zatrpani i ako ih zatrpamo s ovim nepotrebnim tužbama, jedan mali podnesak komuniciranja s javnošću riješio bi ovaj problem, kazao je Vladović.

Pozvao je i DORH da se očituje mogu li se tipizirani boksovi na javnoj površini plaćati iz sredstava zajedničke pričuve.

- Prema onome što smo čuli iz Ministarstva pravosuđa, to nije moguće. Postavlja se pitanje što će biti s kaznenim prijavama?, zaključio je.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio da će građani koji nisu propisno odlagali miješani komunalni otpad u plave ZG vrećice početi dobivati kazne na računima za siječanj.

Nekoliko stotina kazni i preko 2000 upozorenja već je podijeljeno građanima od uvođenja novog modela sakupljanja otpada, koji je stupio na snagu 1. listopada 2022.

- Čistoće ima metode, od kamera do sadržaja vrećice, utvrđivanja identiteta građana koji nepropisno odlažu otpad, i to će sada neki od njih vidjeti i na svojim računima, kazao je.

Rekao je da su po Zakonu o gospodarenju otpadom kolektivne kazne za cijele zgrade moguće, ali Zagreb još uvijek to ne radi već isključivo kažnjava individualne korisnike koji krše pravila o gospodarenju otpadom.

Također je najavio da će sutra biti potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima Zagrebačkog holdinga i ZET-a.

U sljedećih nekoliko mjeseci donijet će odluku o poskupljenju usluga za građane, nakon što naprave sve analize i donesu političku odluku zajedno s koalicijskim partnerom SDP-om.

- Želimo svaku kunu preokrenuti, želimo maksimalno izvući iz ušteda Zagrebačkog holdinga i ZET-a i gradskog proračuna, kako bi građani što manje osjetili povećanje cijena, poručio je Tomašević.

Tomašević je izrazio sućut Turskoj i Siriji, koje je pogodio niz strašnih potresa, te istaknuo da su odmah nakon potresa Zagreb i njegova Javna vatrogasna postrojba ponudili pomoć i stavili se na raspolaganje Vladi, koja koordinira pomoć.

Tomašević je na konferenciji za novinare rekao da su prvi dan nakon potresa ponudili pomoć Vladi, koja koordinira slanje pomoći kroz Civilnu zaštitu, a o financijskoj pomoći Grada Zagreba stradalima razgovarat će se s Gradskom skupštinom.

Najavio je da će simbolički, kao i brojni drugi gradovi koji izražavaju solidarnost, u Zagrebu večeras fontane biti osvijetljene u bojama zastava Turske i Sirije.

Također je govorio o obnovi Arheološkog muzeja, gdje je trenutno prvi kat muzeja obnovljen, na drugom katu obnova još traje, a opremanje i postavljanje postava na trećem katu će ostati za kraj.

U Arheološkom muzeju je specifična situacija jer je od dva milijuna eura predviđenih za cjelovitu obnovu 1,2 milijuna eura pokriveno iz police osiguranja.

Iz Fonda solidarnosti EU-a povučena je razlika koja je potrebna za konstrukcijsko ojačanje, a Grad Zagreb će sufinancirati fasadu i sve što je potrebno da muzej ponovno profunkcionira.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić rekao je kako bi kompletna obnova muzeja trebala završiti 2025. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!