Zagreb: Oporba kritizira model prikupljanja otpada

07.09.2022.

13:53

Autor: V.K./HRT/Hina

Na snagu stupa odluka o otpadu

Na snagu stupa odluka o otpadu

Foto: HTV / HRT

Oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su, uoči 15. sjednice Gradske skupštine, kritizirali Gradsku upravu zbog novog modela prikupljanja i naplate otpada, a u Stranci rada i solidarnosti tvrde da novi model neće biti jeftiniji za građane.

Oporbeni klubovi zastupnika održali su konferencije za novinare na kojima su se, uz pitanje novog modela prikupljanja i naplate komunalnog otpada, osvrnuli na kompenzacijske mjere za korisnike mjere roditelj odgajatelj, zamjerivši gradskoj vlasti što ih predstavlja dan uoči sjednice Gradske skupštine.

Herman: Odluka o mjeri roditelj odgojitelj će ponovno pasti na sudu

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ustvrdio je da će odluka o toj mjeri ponovno pasti na sudu. Pokušaj prilagodbe presudi Visokoga upravnoga suda vodi se logikom ako se baš mora, onda ćemo im nešto dati samo da ih se što prije riješimo, rekao je.

U novoj odluci predlaže se smanjenje naknade za roditelja odgojitelja od travnja 2023. na vrijednost minimalne plaće, a od srpnja 2023. na pola minimalne plaće. Svi roditelji odgojitelji čija će djeca 30. rujna 2023. imati sedam ili više godina izlaze iz mjere, a poslije tog datuma izlazak iz mjere djece koja će tada imati manje od sedam godina nastupa u mjesecu kada dijete napuni sedam godina.

- U ovakvoj odluci ponovno ideologija prevladava nad interesom građana Zagreba, poručio je Herman.

Dobrović: Ne govori se o infrastrukturi za zelenu transformaciju

Zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović smatra kako je odluka o novom načinu prikupljanja otpada, koja se uvodi od 1. listopada, tek djelomično dio zelene transformacije u Zagrebu, kojemu nedostaje ulaganje u ključnu infrastrukturu za obradu odvojenog otpada.

- Od početka smo pozdravili početak zelene transformacije, međutim, to mora biti popraćeno razvojem infrastrukture, rekao je Dobrović na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta i Zelene liste.

Istaknuo je da su tri kolosijeka s kojim se mora paralelno ići: pravedna naplata, infrastruktura (sortirnice, kompostišta, centri za ponovnu uporabu) i dobar odnos s korisnikom, a gradska vlast već mjesecima šuti o tome u kojem je stanju infrastruktura, iako je Domovinski pokret još u svibnju zatražio izvješće kamo će s odvojenim otpadom.

Za očekivati je povećane količine biorazgradivog otpada i suhih reciklabilnih stvari. Kamo s tim, pitao je Dobrović ustvrdivši da gradonačelnik Tomislav Tomašević vara svoje birače jer vodi Zagreb u smjeru suprotnom od zelene tranzicije.

Rusak: Gradska vlast preko otpada uvodi novi harač

Zastupnica stranke rada i solidarnosti Gordana Rusak rekla je da su nove cijene odvoza otpada, koje će se od 1. listopada formirati po modelu fiksne paušalne cijene od 45 kuna i dodatne cijene kroz kupnju vrećica za odlaganje miješanog komunalnog otpada, novi harač za građane.

- Cilj ove vlasti je da dugove koje su napravili posljednjih mjeseci u Holdingu prebiju preko leđa građana, kaže Rusak.

Prema njenom izračunu, nova paušalna cijena od 45 kuna za nekoliko je lipa veća od prosječne cijene koju građani sada plaćaju za odvoz komunalnog otpada, a uz to će plaćati i varijabilnu cijenu kupujući službene ZG vrećice.

Rusak procjenjuje da će na mjesečnom pražnjenju punog spremnika od 1100 litara, preko naplate putem kupnje vrećica, Čistoća dodatno uprihoditi preko 1600 kuna.

Goluža: Most traži da se o stanju Dinamovog stadiona redovito izvještava

Zastupnik Mosta Trpimir Goluža osvrnuo se na jučerašnju utakmicu Dinamo - Chelsea, rekavši da je vjerojatno svim Zagrepčanima bilo neugodno jer je u europsku nogometnu javnost plasirana slika oronulog maksimirskog stadiona.

Zadnjih 15 mjeseci Tomašević je pokazao krajnju nesposobnost da se uhvati sa izazovom izgradnje novog ili drastične adaptacije postojećeg stadiona, istaknuo je Goluža.

Najavio je da će Most na sutrašnju sjednicu poslati zaključak da se gradnja stadiona proglasi prioritetnim projektom u Zagrebu, a o stanju i tijeku razgovora o budućnosti stadiona Gradska uprava treba redovito izvještavati zastupnike.

Zastupnik Mosta Lovro Marković kaže da je, prema izvješću o radu, Grupa Zagrebačkog holdinga (ZGH) ostvarila više od 700 milijuna kuna konsolidiranog gubitka za 2021. godinu.

To znači da je Tomaševićeva palica upravljanja ZGH direktno nanijela štetu Holdingu, veću nego prethodnih godina, rekao je Marković ustvrdivši da je gubitak narastao za 280 milijuna kuna u odnosu na 2020. godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!