Zagreb: počela izgradnja državne biciklističke rute ''Greenway''

06.09.2022.

12:33

Autor: V.K./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Ovo će biti ruta od 130 kilometara koja će ići od granice sa Slovenijom, a prolazila bi i kroz Zagreb. Mi počinjemo s petom fazom projekta od te rute dužine 1,6 kilometara, koja će ići od Kajzerice do Arene Zagreb. U sljedećim fazama, s obzirom na to da je očekivano trajanje radova oko 3 mjeseca, idemo prema Mostu slobode, nakon toga prema Mostu mladosti, a zatim prema Domovinskom mostu, izvijestio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare nakon obilježavanja početka radova na izgradnji pilot-projekta državne biciklističke rute ''Greenway''.

Rekao je da će se na kruni nasipa napraviti biciklistička staza koja će biti od ekoasfalta i zelene boje kako bi se uklopila u prirodu.

Tomašević je istaknuo da će prva faza iznositi 6 milijuna kuna i da je u većem dijelu financirana iz europskih fondova. Kako kaže, ispunjavaju obećanje da će prostor uz Savu pretvoriti u prostor za rekreaciju.

- Na cijeloj ruti bit će LED rasvjeta iz obnovljivih izvora energije, rekao je.

Na pitanje kada će cijeli Zagreb biti povezan biciklističkim stazama, Tomašević je odgovorio kako sve već spomenute faze žele realizirati do kraja mandata. Istaknuo je da će na dionici od Savskog mosta do Mosta mladosti staze biti i na južnoj i na sjevernoj strani Save.

Gradonačelnik je istaknuo kako će ovo biti pješačko-biciklistička staza i ništa se neće dogoditi na štetu pješaka, dapače, sve će biti uređenije.

- Ispod Jadranskog mosta trebat će provesti denivelaciju. O svemu se razmišljalo kada se radio projekt, rekao je.

Tomašević se osvrnuo na regulaciju prometa u gradu ovih dana s obzirom na boravak turskog predsjednika te je zamolio građane na strpljenje.

Gradonačelnik je na novinarsko pitanje glede boksova za smeće odgovorio kako je u odluci Skupštine grada Zagreba jasno propisano da se u povijesnoj jezgri oni ne smiju staviti zato što bi to narušilo povijesni izgled grada. Ondje će biti podzemni spremnici.

- Prioritet su podzemni spremnici u centru grada čije će postavljanje trajati od 6 mjeseci do godinu dana, paralelno s time polupodzemni spremnici koji bi zamijenili zelene otoke, a nakon toga će se razgovarati o drugim rješenjima koja moraju biti univerzalna, rekao je i dodao kako će se organizirati javne tribine po gradskim četvrtima i kada se građani informiraju o svim opcijama koje su na raspolaganju sigurno će prihvatiti novi sustav.

Što se tiče paušala, on po zakonu mora biti jedinstven za sva kućanstva.

Tomašević je još jednom rekao kako 1. listopada kreće sustav, vrećice će biti u prodaji, ali ključno je da građani shvate da je njima u interesu da kontroliraju sadržaj svojih spremnika, kao što je to slučaj s obiteljskim kućama.

Gradonačelnik je istaknuo kako je grad povećao stipendije za deficitarna strukovna zanimanja.

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, rekla je kako će sutra detaljnije predstaviti set kompenzacijskih mjera grada Zagreba za roditelje odgojitelje.

Zagrebački gradonačelnik komentirao je prosvjed navijača Dinama najavljen za 14 sati ispred gradske uprave, a uoči utakmice u Ligi prvaka koja se i dalje igra na trošnom maksimirskom stadionu.

- Stadion nije isplativ ni za koga. Ne možete od prodaje karata financirati investiciju od pola milijarde kuna. Stvar je i popratnih sadržaja, modela, stvar je zamjenskog stadiona, škole za Dinamo, kampa reprezentacije. Sve se to rješava, međutim, preduvjet da raspišemo ikakav natječaj jesu čisti imovinskopravni odnosi, odnosno čisto vlasništvo Grada Zagreba, što u ovom trenutku, nažalost, nije, rekao je.

Što se tiče navodnih gužvi u Križanićevoj ulici zbog biciklističke staze, gradonačelnik je rekao da to nije istina. Da je ondje gužva kada su „špice” isto kao i u drugim dijelovima grada te da će ondje biti još jedna biciklistička staza, a za automobile će ostati dvije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!