14:10 / 22.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Zagreb: Pojačava se komunalno redarstvo, kažnjavanje bacanja otpada na javne površine

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grad Zagreb će pojačati kapacitete komunalnog redarstva i kažnjavati one koji svjesno bacaju veće količine otpada na javne površine i oko postavljenih spremnika.
Grad Zagreb će pojačati kapacitete komunalnog redarstva i kažnjavati one koji svjesno bacaju veće količine otpada na javne površine i oko postavljenih spremnika, najavila je u četvrtak pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Radi sprečavanja nastanka divljih odlagališta i nepropisnog bacanja većih količina otpada oko spremnika, Grad Zagreb će pojačati kapacitete i aktivnosti komunalnog redarstva radi kažnjavanja počinitelja takvih prekršaja.

Građani Zagreba ne trebaju strahovati od kazni ako neka vrsta otpada zabunom završi tamo gdje ne treba, nego se o kažnjavanju govori prvenstveno za grube prekršaje nemara i svjesnog bacanja većih količina otpada na javne površine i oko spremnika, izjavila je Hini pročelnica Jozić.

Podsjetila je kako je uspostava sustava za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu u Zagrebu počela podjelom spremnika za papir kojeg ima najviše u strukturi komunalnog otpada. Nakon toga su u većem dijelu grada podijeljene vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu te spremnici za odvajanje biootpada.

Jozić kaže da su spremnike za odvajanje papira dobili svi korisnici, a do kraja listopada svi korisnici će (preostalo ih je oko 30 posto) zadužiti i spremnike za plastičnu i metalnu ambalažu te biootpad.

- Ako su spremnici na javnim površinama puni ili se radi o otpadu koji ne može stati u spremnik zbog svoje veličine, kao primjerice kartoni i velika plastična ambalaža, Zagrepčani su dužni takav otpad odvesti i predati na reciklažno dvorište. Glomazni otpad također mogu odvesti na reciklažna dvorišta ili pozvati Čistoću dva puta godišnje da ga besplatno preuzme na samoj lokaciji korisnika, istaknula je Jozić.

Kaže da je Zagrebački holding, podružnica Čistoća, već duže vrijeme uspostavio i besplatnu telefonsku liniju 0800-818-919 putem koje Zagrepčani mogu prijaviti nepravilnosti, divlja odlagališta i sve druge informacije vezane uz nepropisno postupanje s otpadom.

- Promjena navika, podizanje svijesti od strane korisnika te prilagodba programa, potreban veći broj operativaca i vozila od strane Čistoće izazovi su s kojima ćemo se boriti još neko vrijeme. Odvajanje otpada u svakodnevnom životu korisnika treba postati rutina, poručila je pročelnica Jozić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!