Zagreb poništio natječaj za nabavu podzemnih spremnika

24.11.2022.

16:12

Autor: HRT/Hina

Podzemni spremnik

Podzemni spremnik

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Grad Zagreb poništio je natječaj za nabavu podzemnih spremnika za otpad u centru grada, jer je ponuda ocijenjena nepravilnom zbog toga što ponuditelj nije dostavio tražene certifikate od neovisne akreditirane ustanove niti je dokazao da ih nije mogao ishoditi.


- U postupku javne nabave za podzemne spremnike za sakupljanje otpada s ugradnjom zaprimljena je jedna ponuda. Navedena ponuda ocijenjena je nepravilnom iz razloga što ponuditelj nije dostavio tražene certifikate od neovisne akreditirane ustanove niti je dokazao da navedene certifikate nije mogao ishoditi, izjavila je glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.

Najavila je da će istekom žalbenih rokova u navedenom postupku biti proveden novi postupak nabave čiji završetak se očekuje u veljači sljedeće godine.  

Tvrtka KOMOP d.o.o. Zagrebu je donirala i postavila ogledni spremnik u Masarykovoj ulici.

Grad Zagreb je 21. studenog objavio da je "poništen otvoreni postupak javne nabave s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s pet gospodarskih subjekata na razdoblje od dvije godine u predmetu nabave 'Podzemni spremnici za sakupljanje otpada s ugradnjom'". 

Gradski zastupnik SDP-a Renato Petek na svom je facebook profilu objavio da je poništen natječaj za nabavu podzemnih spremnika za otpad u centru Zagreba.

- Tomašević se osramotio, no bolje da opet pretrpi kritike za lošu pripremu cijelog plana i postupka, nego da je prihvatio jedinu ponudu i dobio opravdane kaznene prijave, napisao je Petek.

Kaže da je prije dva mjeseca tvrdio da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pred velikom dilemom - poništiti natječaj i izgubiti barem šest mjeseci za provedbu novog ili se suočiti s kritikama da je tvrtka čija je donacija spremnika Gradu Zagrebu jedina instalirana u centru Zagreba bila jedini ponuditelj i pobjednik natječaja vrijednog 15 milijuna kuna za 50 setova podzemnih spremnika.

- Problem je, kaže Petek, nastao i tijekom provedbe pilot- projekta jer je više tvrtki doniralo Gradu svoje spremnike kako bi se isprobali u primjeni, a na kraju je samo jedan set instaliran u centru grada, u Masarykovoj ulici, gdje je Tomašević svečano obilježio uvođenje novog sustava odvajanja otpada. Petek kaže i da je to isti onaj spremnik na kojem je nastala i "urnebesna snimka prvog pražnjenja podzemnih kanti.

- U poništenju postupka javne nabave Grad Zagreb tvrdi da tvrtka Komop d.o.o. nije dokazala da za ponuđene proizvode ima potrebne potvrde, uvjerenja ili certifikate sukladno svim traženim normama, a koje izdaju nadležni instituti za kontrolu kvalitete, tj. da je proizvod ispitan i ovjeren od strane akreditirane neovisne ustanove, napisao je Petek na svom facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!