14:34 / 15.07.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zagreb Pride: I Rijeka postaje sve nesigurniji grad za život LGBTIQ osoba

default error photo

Zagreb Pride, udruga koja promiče prava LGBTIQ osoba, danas je upozorila da su se u lipnju na različitim mjestima u Rijeci dogodila dva teška fizička napada na gej mladiće, ističući da su oba zločini iz mržnje motivirani rastućom homofobijom u Rijeci, ali i cijeloj zemlji.


Udruga u priopćenju napominje da su oba napada prijavljena, a od riječke policije očekuju da provede temeljitu istragu jer je riječ o ozbiljnim i teškim kaznenim djelima te da pronađe počinitelje i protiv njih podnese kaznenu prijavu u vezi sa zločinom iz mržnje na temelju spolne orijentacije.

Riječane i Riječanke koji eventualno imaju saznanja o počiniteljima pozivaju da se jave njima ili izravno riječkoj policiji, a pripadnike riječke LGBTIQ zajednice da prijave dožive li ikada homofobno ili transfobno uznemiravanje, prijetnje, uvrede ili nasilje.

- Rijeka ne smije biti grad koji će šutke prijeći preko homofobnog divljanja na svojim ulicama. Rijeka ne smije postati grad u kojem će se LGBTIQ zajednica osjećati napušteno u trenucima bolne izloženosti. I konačno, Rijeka mora ostati prostor slobode za LGBTIQ zajednicu i učiniti sve u svojoj moći da se ovakvi svirepi zločini kazne i više nikada ne ponove, poručuju.

Iz Zagreb Pride navode da su dva momka, koji su se opušteno zabavljali na riječkom Kontu, napadnuti u subotu, 26. lipnja navečer, uz pogrdne homofobne povike jer ih je skupina nasilnika prepoznala kao gejeve.

Ističu pritom da je zagrljaj dvojice mladića u javnosti bio dovoljan da se na njih fizički nasrne, pa je jedan od njih zadobio teže tjelesne ozljede, uključujući i rupture ligamenta koljena, a drugi udarac u glavu, pri čemu su mu slomljene naočale.

Drugi napad dogodio se također u lipnju, inače mjesecu LGBTIQ ponosa, te je i za taj zločin odgovorna grupa muškaraca koja je iz zasjede, u noćnim satima s 21. na 22. lipnja, kod Vatrogasnog doma na Pećinama zaskočila i fizički napala 23-godišnjaka.

Gej mladić je nakon prvih udaraca oboren na tlo te su ga potom, njih najmanje trojica, nastavili cipelariti, da bi onda kukavički pobjegli i izgubili se u mraku. Taj je mladić, kažu udruzi, ranije toga dana prepoznat kao pripadnik LGBTIQ zajednice te ga je grupa nepoznatih izvrijeđala.

Iz Zagreb Pridea upozoravaju kako postoje naznake da se dogodio i treći, ali neprijavljeni napad, također protiv mlađeg gej Riječanina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!