Zagreb: Prvi put objedinjena javna nabava hrane za vrtiće i škole

17.02.2023.

07:59

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Grad Zagreb nabavu prehrambenih namirnica za sve vrtiće, osnovne i srednje škole prvi put provodi postupkom objedinjene javne nabave, i to koristeći model tzv. dinamičke javne nabave, koji olakšava primjenu standarda za zaštitu okoliša, doznaje Hina u Gradu.

Za gradske odgojno-obrazovne ustanove nabavljat će se kruh i krušni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, svježe meso, meso peradi, svježa kokošja jaja te smrznuto voće i povrće.  

U Gradu ističu kako je riječ o inovativnom modelu dinamičke javne nabave, koji olakšava primjenu kriterija poput standarda za zaštitu okoliša i održive proizvodnje, prerade i transporta hrane. Na taj način se nabavlja hrana više vrijednosti zbog svježine, kvalitete ili nižeg opterećenja okoliša. 

Najavljuju i pilot projekt implementacije "zelene javne nabave hrane" u osnovnim školama, čije detalje razrađuju. 

Dugoročni je cilj uvođenje ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanje transporta, smanjenje upotrebljavane ili korištenje reciklabilne ambalaže te poticanje energetski učinkovitog kuhanja i smanjenja otpada od hrane u školskim kuhinjama.

Također, učenicima će se osigurati kvalitetnu, sezonsku, zdravu, ekološki i lokalno proizvedenu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode.

Svih 56.000 osnovnoškolaca dobiva besplatan obrok, trećina ima topli obrok


U Gradu kažu da su u kratkom razdoblju za implementaciju uvođenja besplatnih obroka u osnovne škole uspjeli osigurati obroke za dodatnih 12.000 djece, zato svih 56.000 učenika zagrebačkih osnovnih škola dobiva besplatan obrok.

U protekla dva mjeseca školama je odobreno više od 400.000 eura za nabavu opreme i inventara, kako bi svaki učenik mogao dobiti besplatan obrok.

Također su anulirali naslijeđena kašnjenja od oko šest mjeseci u plaćanju energije, prehrane i materijalnih troškova školama.

No, zbog dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja, velik dio osnovnih škola nema uvjete da svim učenicima osigura topli obrok.

- Trenutno otprilike trećina učenika može konzumirati tople obroke. Međutim, svi učenici u početnoj fazi mogu dobiti besplatan mliječni obrok, a Zagreb dodatnim subvencijama prehrane djeci slabijeg socioekonomskog statusa osigurava besplatne sve školske obroke, ističu u Gradskoj upravi. 

Plan im je, u suradnji sa stručnjacima, osigurati kvalitetu i ujednačenost jelovnika u svim osnovnim školama. Zato će znatna proračunska sredstva uložiti u unaprjeđenje i poboljšanje prostornih i tehničkih uvjeta škola, poput proširenja kuhinja i kupovine opreme i namještaja. 

Zagreb također čeka da Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspiše javni poziv u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za koji pripremaju niz projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola kojima će se, uz jednosmjenski rad, omogućiti organizacija cjelodnevne prehrane, odnosno dostupnost toplog obroka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!