10:42 / 12.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Zagreb: Skupština za pola sata završila sjednicu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine završio je u rekordnom roku od pola sata.
Nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine završio je u rekordnom roku od pola sata, nakon što su se oporbeni klubovi s predsjednikom Skupštine Andrijem Mikulićem dogovorili da se s dnevnog reda povuku određene točke i ostave one neophodne za funkcioniranje grada.

Drugi nastavak sjednice koja je započela 30. listopada, započeo je odgodom sjednice s 9 na 10 sati, a zatim na 10,30 sati jer nije bilo kvoruma.

Oporbeni klubovi su nakon prve odgode na njihov zahtjev održali sastanak s predsjednikom Skupštine Mikulićem na kojem su, kako su nakon toga izvijestili, postigli dogovor da se povuku točke protiv kojih bi glasali i ostave točke važne za funkcioniranje grada, a sve u cilju što bržeg dolaska do iduće sjednice Skupštine na kojoj će se raspravljati o zagrebačkom proračunu za iduću godinu.

"Najbrže i najsigurniji način da se Bandić makne je da se što prije ne izglasa proračun. Po poslovniku najbrže što se to može dogoditi je 6. prosinca. Zato smo maknuli sve točke protiv kojih bi glasali kako bi završili ovu sjednicu i kako bio što prije rušili proračun", kazao je nakon sastanka gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka).

Ustvrdio je da postoje tri opcije za raspuštanje Skupštine te da je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) koji je ponudio pet potpisa svojih gradskih zastupnika ukoliko oporba pismeno dokaže da želi raspuštanje Skupštine - "podvalio jednu od tih opciju kao kukavičje jaje koje neće naštetiti gradonačelniku".
"Te tri opcije su ili skupljanje potpisa 26 ostavki zastupnika u Skupštini ili rušenje kvoruma 90 dana ili da se ne izglasa proračun. Jedino ova zadnja opcija se broji kao korak prema rušenju Milana Bandića s mjesta gradonačelnika. Ove prve dvije opcije se ne broje kao takve i zato je ovo Hasanbegovićevo 'kukavičje jaje' na koje oporba neće nasjesti jer nam je primarni cilj da srušimo prvi put proračun i da nakon novih izbora za Skupštinu drugi put srušimo proračun i jedino tako možemo poslati Bandića na nove izbore, što je svima u oporbi cilj", kazao je Tomašević.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je da se danas pokazale istinitima njihove tvrdnje posljednjih nekoliko dana  - da gradonačelnik nema većine u Gradskoj skupštini.
"Povući ćemo sve naše točke i dogovor je da to također napravi i pozicija kako bi se što prije došlo do izbora za novu Skupštinu", dodao je, izrazivši ponos što je "Skupština pokazala da politička trgovina Milana Bandića u sklopu koje  javnim novcem kupuje i politički trguje za svoje osobne političke interese - više ne prolazi".

Gradska zastupnica Anka Mrak -Taritaš (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a) kazala je da su na sastanku s predsjednikom Skupštine predložili da uopće ne raspravljaju već samo izglasaju ono bez čega Grad ne može funkcionirati kako građani ne bi bili zakinuti.
"Želimo što prije doći do rasprave o proračunu da na proračunu vidimo tko je većina u Gradskoj skupštini, odnosno da je nema - to je prvi korak za rušenje gradonačelnika", dodala je.

Gradski zastupnik Darko Klasić (Klub gradskih zastupnika HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb) kazao je da Neovisne ne smatraju oporbenim klubom dok svi njihovi članovi ne daju ostavke i u upravnim vijećima kao i u gradskoj upravi.
"Najpoštenije bi bilo da ova Skupština izađe na izbore jer je neprihvatljivo da su pojedini zastupnici promijenili strane i ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali u ovoj Skupštini", ustvrdio je Klasić.

Neovisni za Hrvatsku došli su u Skupštinu ali nisu prisustvovali sjednici jer i nakon dvostruke isprike i dalje traže od gradonačelnika da se ispriča svim građanima zbog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom koji je surađivao s Arkanom.

Mikulić (HDZ): Imamo većinu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) poručio je da HDZ i stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i bez trećeg koalicijskog partnera - Neovisnih za Hrvatsku, imaju većinu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. 

"Koliko ja znam većina bira predsjednika Gradske skupštine - a ja sam predsjednik Gradske skupštine. Prema tome, većinu očito imamo", rekao je novinarima Mikulić nakon što je, na traženje oporbe, održao sastanak s klubovima gradskih zastupnika te je zatim nastavljena sjednica i za pola sata zaključena.

Na pitanje imaju li većinu bez Neovisnih za Hrvatsku, istaknuo je da većinu od 51 gradskog zastupnika imaju.
"Dakle, to vam je valjda jasno - pa većina vam je i sad kad imate kvorum. Od 51 gradskog zastupnika imamo većinu u Skupštini Grada Zagreba. A vi sada zbrajate - lijeve, desne - koje god želite", poručio je Mikulić novinarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!