Zagreb: Stipendije učenicima i studentima s invaliditetom te romske manjine

05.04.2023.

14:58

Autor: Hina/HRT/D.S.

 Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Ugovore o stipendiji Grada Zagreba za 115 učenika i studenta s invaliditetom te za 107 učenika i studenta pripadnika romske nacionalne manjine u Gradskoj upravi uručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec. 

Grad Zagreb dodjeljuje stipendije učenicima i studentima u pet područja, a danas su dodijeljene stipendije učenicima i studentima s invaliditetom te pripadnicima romske manjine. Stipendije su im uručene u povodu Svjetskog dana Roma, 8. travnja. 


Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da su već 2021. program stipendiranja povećali za 30 posto, a ove školske i akademske godine 2022./2023. za još 40 posto. Ove godine će se za program stipendiranja izdvojiti oko šest milijuna eura i podijeliti oko tisuću novih stipendija u pet kategorija.


- Niti jedan grad, a niti država ne izdvaja toliko za programe stipendiranja i to jasno pokazuje koliko nam je ovaj program važan i koliko nam je stalo do toga da kroz stipendije širimo pristup obrazovanju i pokažemo njegovu važnost, istaknula je Dolenec. 


Napomenula je kako je Gradska uprava program stipendiranja naslijedila kao kvalitetan program od bivše, ali su ga značajno unaprijedili.


Prijašnjih godina veliki naglasci bili su na izvrsnosti, što je i dalje važno, ali su puno ojačali programe koji se tiču deficitarnih zanimanja, učenika i studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa, te za one s invaliditetom i romske manjine. 


Stipendija se odjeljuje na 10 mjeseci i mjesečno iznosi 358 eura za učenike te 504 eura za studente. Ukupno je ove školske i akademske godine 1240 stipendista, od kojih 1008 novih. 


- Stipendije su priznanje vašeg truda i zalaganja i daljnji poticaj da u onome što ste izabrali, što prepoznajete kao svoje jake strane da ih i dalje potičete i istražujete, poručila je stipendistima Dolenec.  


U ime učenika i studenata s invaliditetom koji su dobili stipendije zahvalila je Laura Soče, studentica prve godine na Teološkom fakultetu "Matija Vlačić Ilirik". 


- Ova stipendija nama će uvelike pomoći da budemo samostalniji i da možemo doprinijeti ovom društvu, istaknula je Soče. 


Dolenec je rekla da je program stipendiranja bitan element u identitetu romske zajednice jer kroz programe stipendiranja koji šire pristup obrazovanju, suzbijamo diskriminaciju i jačamo socijalnu uključenost. Rekla je da je taj program ove godine za 24 posto veći nego prošle školske i akademske godine.  


U ime dobitnika, učenika i studenata romske nacionalne manjine, zahvalila je Sevdija Hasanović, učenica trećeg razreda Upravne škole.


- Zahvaljujući stipendijama napokon ostvarujemo svoje životne ciljeve jer je obrazovanje i znanje najvažnije za uspjeh u životu, rekla je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!