12:02 / 14.05.2020.

Autor: Maja Kubik/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Zagreb: Stručno povjerenstvo za procjenu šteta od potresa

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Maja Kubik javila je za Dnevnik u podne da se sjednica održava virtualno jer je i sama zgrada Gradske skupštine oštećena u potresu, ali i zbog situacije s koronavirusom.
Nakon što je prošli tjedan prekinuta, danas je nastavljena virtualna sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Popodne je unatoč protivljenju oporbe prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju i imenovanju gradskog Stručnog povjerenstva za procjenu šteta od potresa.

U obrazloženju tog prijedloga stoji da se Stručno povjerenstvo imenuje ako Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda nije u mogućnosti procijeniti štetu zbog nedostataka specifičnih stručnih znanja.

Ističe se kako je dosad zaprimljeno oko 10.600 prijava šteta od potresa te da su za njihovu procjenu potrebna stručna znanja iz različitih područja, kao i veliki broj stručnjaka koji će izići na teren i pregledati svaki objekt, odnosno dio objekta za koji je prijavljena šteta.

Zadaća Stručnog povjerenstva je pružanje stručne pomoći Gradskom povjerenstvu pri utvrđivanju prijedloga konačne procjene šteta od potresa za koje je prijavljena šteta i izvršen upis u registar šteta.

U povjerenstvu predstavnici Grada i vanjski stručnjaci izabrani na natječaju
Stručno povjerenstvo bit će sastavljeno od predstavnika Grada te vanjskih stručnjaka koji će biti izabrani temeljem javnog poziva i imat će pravo na naknadu za rad u bruto iznosu od 150 kuna po satu.

Povjerenstvo se imenuje na vrijeme dok se ne procjene sve prijavljene štete koje su uzrokovane potresom 22. ožujka.

Gradska skupština prihvatila je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.2020., za projekt "Novi Jelkovec-mjesto neovisnog življenja".
Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom, pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umrežavanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom.

Po okončanju provedbe, nastavak pružanja novih socijalnih usluga razvijenih kroz projekt preuzet će Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, ustanova kojoj je osnivač Grad Zagreb.

Odbijeni svi oporbeni prijedlozi o sanaciji šteta od potresa

Nijedan od četiri prijedloga pet oporbenih klubova i gradskog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka Gradska skupština većinom glasova nije prihvatila.
Tako nisu prihvaćeni oporbeni prijedlozi o stambenom zbrinjavanju građana Zagreba pogođenih potresom, stavljanju u funkciju dimnjaka te sigurnog uključenja korisnika u plinsku mrežu.

Nije prihvaćen ni prijedlog o podnošenju izvješća o razmjerima oštećenja na zgradama koje su posljedica potresa u Zagrebu, kao ni o načinu korištenja donacija za saniranje posljedica potresa.

Vladajuća većina odbila je i prijedlog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba o privremenom smještaju žrtava obiteljskog nasilja zbog provođenja mjera samoizolacije tijekom pandemije Covid-19.

Nisu prihvaćeni ni prijedlozi nestranačkog zastupnika Marka Torjanca o besplatnom parkiranju za sve građane Zagreba na javnim parkirališnim površinama od 1. svibnja do 1. kolovoza, kao ni o mjerama pomoći slobodnim novinarkama i novinarima od 1. svibnja do 1. studenog.

Gradska skupština je većinom glasova prihvatila da se za predsjednika Upravnog vijeća ustanove Zagreb film imenuje Dinko Čutura, kojega je predložio Klub gradskih zastupnika HDZ-a, a za člana Upravnog vijeća Tedi Lušetić kojega je predložio Klub zastupnika Bandić Milan 365 -  Stranka rada i solidarnosti i Zelena lista.

Time je 33. sjednica Gradske skupštine zaključena nakon što je od jutra zasjedala online.

Holding se zadužio još 150 mil. kn unatoč protivljenju oporbe

Maja Kubik javila je za Dnevnik u podne kako se sjednica održava virtualno jer je i sama zgrada Gradske skupštine stradala u potresu, ali i zbog situacije s koronavirusom.

Rekla je kako se sjednica održava tako da se zastupnici javljaju iz svojih domova, ali ne i oni oporbeni. Oni su, naime, tražili stanku kako bi se okupili ispred Osnovne škole Bukovac koja je teško oštećena u potresu. Obnova te škole najavljivana je davno, što je bio povod da se oporbeni zastupnici okupe ispred škole, kažu da Zagreb izgleda kao da ga je jučer pogodio potres. Negoduju i jer, najvjerojatnije, zakon o obnovi grada Zagreba, neće biti donesen zbog sve glasnijih najava o raspuštanju Sabora.- Je li upitna vladajuća koalicija u metropoli?
- Zagrebačka skupština prihvatila niz Bandićevih prijedloga


- Gradonačelnik Bandić i premijer Plenković pali su u posljednja dva mjeseca i na testu rada i na testu solidarnosti. Dva mjeseca Zagreb izgleda kao da je potres bio jučer, rekao je Matej Mišić, gradski zastupnik SDP-a.

- Neke stvari sigurno u ovom zakonu više ne trebaju biti, prošlo je vrijeme i ljudi su krenuli sami obnavljati. Zakon ovakav kakav će biti u javnoj raspravi zasigurno ne treba donijeti, ne treba ugledati svjetlo dana, rekla je Anka Mrak-Taritaš, gradska zastupnica GLAS-a.

- To su koalicijski partneri i u Saboru i u Gradskoj skupštini i oni se u mjesec dana nisu mogli dogovoriti sa strukom, kada su već krenuli u zakon, da takav zakon napišu koji građani čekaju jer ne znaju što da rade, rekao je Tomislav Tomašević, gradski zastupnik iz redova Zagreb je naš!

Na sjednici je izglasano  još jedno, novo zaduženje Zagrebačkog Holdinga za 150 milijuna kuna.

Zaduženje je, kako se ističe u obrazloženju odluke, za financiranje investicijskog ciklusa započetog 2019. i novog ciklusa u 2020.
Kreditom bi se financirale investicije u podružnicama Čistoći, Vladimiru Nazoru, Zagrebačkim cestama, Upravljanju nekretninama, Upravljanju projektima, Zrinjevcu, Tržnicama Zagreb, ZGOS-a i Direkciji.

Rok korištenja kredita je od 31. svibnja 2020. do 31. ožujka 2025. Otplata je u 20 jednakih kvartalnih rata glavnice, kamatna stopa 2,20% godišnje, a naknada za obradu kredita 0,10% na ukupan iznos kredita.

U osiguranju se navodi i Ugovor o cesiji kojim Zagrebački holding ustupa banci svoja potraživanja prema Zagrebu temeljem Ugovora o zakupu poslovnog objekta za potrebe srednje škole Jelkovec u naselju Sopnica - Jelkovec. 
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!