08:19 / 22.02.2018.

Autor: D.M./HRT

Zagreb: Studenti i profesori prosvjeduju pred Rektoratom

Foto: Maja Sever

Foto: Maja Sever

Foto: - / -

Okupljeni poručuju kako ne žele da Sveučilištem koje financiraju još četiri godine vladaju korupcija i klijentelizam, za što smatraju odgovornim sadašnjeg rektora.
Sudionici prosvjeda "Sveučilište mora bolje!", održanog u Zagrebu u povodu sutrašnjeg izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu, pozvali su članove Senata Sveučilišta da ispitaju svoju savjest. Mandat rektora Damira Borasa kazali su prosvjednici, obilježile su brojne afere poput zaštite plagijatora, tužbe protiv studenata, nekontroliranog trošenje sredstava, opravdavanja nezakonitih postupaka autonomijom Sveučilišta te otpuštanja kritički raspoloženih profesora.

U središtu Zagreba, na prostoru između zgade Sveučilišta i HNK-a, prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Sveučilište u Zagrebu rektor u Petrinji", "K plus sveučilište", "nećemo tužbe, Borasa i družbe", "autonomija autokracija" i druge. Unatoč hladnom vremenu, vladalo je veselo raspoloženje, kojem su doprinio i sastav "Zli bubnjari". Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske kazao je da će sutra izbor rektora kazati mladima koliko oni vrijede u njihovim očima, jer mladi traže otvorenost i sudjelovanje, a dosadašnja uprava je radila suprotno.

Profesor s Filozofskog fakulteta Nenad Ivić kazao je da sveučilište postoji kako bi učilo ljude misliti i kad nauče misliti da postanu građani republike. Akademik Vlatko Silobrčić kazao je da kratkoročno treba tražiti da se promijeni sastav izbornog obora na Sveučilištu u koji su izabrani oni koji su podržali Borasa, a da dugoročno, treba promijeniti način izbora rektora u zakonu. Profesor s Hrvatskih studija Tomislav Janović odbacio je tvrdnje izrečene u javnosti da je večerašnji prosvjed ideološki. Ovo nije ideološki prosvjed jer kršenja zakona i statuta, klijentelizam i korupcija, upotreba dvostrukih mjerila, nemaju ideologije, kazao je.Dva su kandidata za rektora - aktualni rektor Damir Boras i profesor s PMF-a Damir Bakić. Tko će dobiti više glasova na sjednici Senata koji ima 70 članova - doznat ćemo sutra. Organizatori prosvjeda uputili su apel studentskim predstavnicima u Senatu - a ima ih 12, da sutrašnjem glasovanju pristupe odgovorno i imajući u vidu opće interese i želje studentskoga tijela koje zastupaju, da se prisjete svih afera u protekle 4 godine i izaberu bolju budućnost.

Novinari 16 medijskih redakcija uputili su prije nekoliko dana apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Od rektora Damira Borasa zatražili su da se osobno očituje o njihovu zahtjevu. Zahtjevu za javnosti pridružilo se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da je izbor rektora zagrebačkog Sveučilišta tema za koju postoji šire zanimanje, ne samo onih koji biraju rektora, nego i 75.000 studenata i zaposlenika, istaknuvši da podržava otvorenost i transparentnost procesa na Sveučilištu. Na inzistiranje novinara znači li to da podržava prosvjed, ministrica je ponovila da podržava otvorenost i transparentnost procesa na Sveučilištu. "Sveučilište je javno i u tom je smislu, osim što je javni interes, i javna odgovornost", poručila je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!