Zbog urušavanja tijekom obnove kontrolirano srušena polovica zgrade

08.03.2023.

Zadnja izmjena 19:57

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/P.F./HRT/Hina/I.B.

Zgrada u vlasništvu Katoličkog sveučilišta

Zgrada u vlasništvu Katoličkog sveučilišta

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog sanacije bivše vojarne "Kralj Tomislav", sada u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije u Ilici, urušio se dio zgrade unutar ograđenog prostora gdje se održavaju radovi. Policija je zaustavila tramvajski promet i ograničila cestovni, što je izazvalo prometni kolaps. 

Što je uzrokovalo urušavanje zgrade i kakvo je stanje u prometu izvijestila je u središnjem Dnevniku HRT-a novinarka Mateja Ribičić.

- Radi se o jednoj od najprometnijih ulica. Promet Ilicom se napokon normalizirao. Počeli su voziti i tramvaji koji su stajali gotovo cijeli dan. Do gotovo 18 sati ovdje je vladao pravi prometni kolaps koji je izazvalo urušavanje ugla zgrade, rekla je.

- Iz tvrtke koja vrši sanaciju zgrade nisu htjeli pred kamere i službeno reći zašto je došlo do urušavanja zgrade. Ono što smo doznali iz razgovora s njima da se radi o zgradi staroj 120 godina u vlasništvu Katoličkog sveučilišta. Zgrada je s obnovom krenula u desetom mjesecu, a prije 11 dana s nje je uspješno skinut i toranj. Danas tijekom sanacije uslijed vibracija koju izazivaju sanacijski radovi primijetili su da se zgrada čudno ponaša i da postoji bojazan da se polovica zgrade uruši. Stoga su iz predostrožnosti pozvali policiju i vatrogasce da paraliziraju prometni trak koji se nalazi gotovo uz samu zgradu kako bi se bez rizika kontrolirano srušila ta polovica zgrade, ispričala je Ribičić.

- Inače, zgrada je u zagrebačkom potresu pretrpjela velika oštećenja te je dobro što ona ima vlasnika i što se obnova vrši u kontroliranim uvjetima. Ono što nije dobro je što u samoj jezgri Zagreba takvih zgrada ima još. Mnogima od njih još nije riješeno vlasničko pitanje te obnova nije ni započela. Upravo takve zgrade i tri godine nakon zagrebačkog potresa i dalje su svakodnevna stvarna prijetnja i ono što nažalost i dalje brine građane glavnog grada, izvijestila je Ribičić.

Iz zagrebačke policije potvrdili su da su poslije 10 sati primili prijavu da se tijekom radova urušio dio zida zgrade u Ilici, neposredno uz Domobransku ulicu. Nije bilo ozlijeđenih osoba, no zbog sigurnosti građana obustavljen je sav tramvajski promet u blizini te zgrade, što je uključivalo linije 6, 11 i 2, koje prometuju tom trasom, sve do 18 sati.

Kako je nakon urušavanja postojala bojazan od daljnjeg urušavanja zbog vibracija na teren je izašla policija kako bi se promet Ilicom preusmjerio i spriječile potencijalne nesreće.

Galerija
Zagreb: Urušio se dio zgrade u Ilici, Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Urušeni zid zgrade u Ilici, Foto: Luka Stanzl/PIXSELLZagreb: Urušen zid zgrade u Ilici, Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine demantirali se informacije dijela medija da se tijekom rekonstrukcije urušio dio vojarne u Ilici.

Naime, ističu, urušena zgrada nije u posjedu Ministarstva obrane, nego je riječ o bivšoj vojarni "Kralj Tomislav" koja je putem sporazuma o darovanju 2006. predana Zagrebačkoj nadbiskupiji te od tada nije u nadležnosti MORH-a.

Evo kako je to izgledalo jutros nakon urušavanja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!