13:36 / 05.02.2019.

Autor: HRT

Zagreb traži radnike

-

-

Foto: - / -

Traže se liječnici, diplomirani ekonomisti pravnici, inženjeri svih struka, a na razini srednje stručne spreme medicinske sestre, prodavači, vozači, skladištari, komercijalisti, konobari, kuhari.
Od 159 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj - u Zagrebu ih je 17 tisuća. U 2018. bio je rekordan broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta. U metropoli i dalje posao najbrže pronalaze liječnici, medicinske sestre, konobari i građevinski radnici.

Domagoj Gašpar
prvi put u životu plaću prima na vrijeme, i to peti mjesec zaredom. Zaposlio se u zahvaljujući Zavodu za zapošljavanje. Bio je, kaže, na burzi godinu i pol i kada su mu ponudili osposobljavanje za fasadera, prihvatio je pa se poslije sam javio na natječaj. Njegov sadašnji poslodavac Ilija Barišić vlasnik je triju građevinskih tvrtki koje zapošljavaju 50-ak radnika. No do vješte je radnike teško naći pa se snalazi kako zna i umije.

- Mnogo je posla na tržištu, velike firme su u financijskim problemima, neke su u stečaju pa se otvorilo puno prostora manjim i srednjim da dobiju malo veće poslove, radna snaga je problem - kaže Barišić.

Pokazuju to i podaci Zavoda za zapošljavanje - lani je u Zagrebu bilo otvoreno 60 tisuća radnih mjesta, dok ih je trenutačno slobodno oko 3000. S druge strane na burzi je bilo 17 tisuća nezaposlenih što je 22% manje nego 2017. Manje nezaposlenih bilježi se i u Zagrebačkoj županiji, i to za 23 posto.

Traže se liječnici, diplomirani ekonomisti pravnici, inženjeri svih struka a na razini srednje stručne spreme medicinske sestre, prodavači, vozači, skladištari, komercijalisti, konobari i kuhari.

Među nezaposlenima posao najteže pronalaze osobe bez radnog iskustva, oni s više od 20 godina staža, i to najčešće žene. Upravo su to ljudi koji posežu za nekim od 30 programa za osposobljavanje te koji su nedavno pomogli i Domagoju da nađe novi posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!