18:08 / 16.02.2019.

Autor: Hina/HRT

Zagreb: Uhićen lažni policajac koji je naplaćivao prometne prekršaje

Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačka policija uhvatila je 45-godišnjeg lažnog policajca koji je zaustavljao vozače i pokušavao im naplatiti kazne za izmišljene prometne prekršaje, što mu je u jednom slučaju i uspjelo.
Zagrebačka policija uhvatila je 45-godišnjeg lažnog policajca koji je zaustavljao vozače i pokušavao im naplatiti kazne za izmišljene prometne prekršaje, što mu je u jednom slučaju i uspjelo.

Osumnjičen je da je 27. siječnja ove godine oko 16 sati na području Zaprešića zaustavio 56-godišnjakinju koja se sa 40-godišnjom suvozačicom kretala od trgovačkog centra u Jablanovcu prema Zagrebu. Četrdesetpetogodišnji prevarant im je iz teretnog automobila Peugeot Partner signalizirao rukama da zaustave svoj automobil, pokazujući im predmet nalik službenoj znački.

Potom je došao do prozora vozačice i lažno se predstavio kao policijski službenik, pokušavajući naplatiti kaznu za nepostojeći prometni prekršaj.

Jedna vozačica odbila, druga platila kaznu

No, vozačica mu je odbila dati novac, zahtijevajući da se ponovno predstavi i pokaže službenu značku pa je on odustao i otišao.

Osam dana kasnije, 4. veljače uspio je naplatiti novčanu kaznu 35-godišnjakinji koja se od trgovačkog centra u Jablanovcu vozila prema mjestu Pojatno.

Taj put je vozeći automobil VW Passat pretekao oštećenu i signalizirao joj da se zaustavi uz upaljena sva četiri pokazivača smjera. Nakon što joj je zatražio dokumente sjeo je na suvozačevo mjesto i nabrajajući navodne prometne prekršaje naplatio joj novčanu kaznu.

Policija poziva žrtve da joj prijave nedjela

Policija savjetuje žrtve da takva nedjela, ali i pokušaje odmah prijave na 192, napominjući kako prevaranti igraju na "kartu" osjećaja nevjerice kod žrtve pa čak i srama.

Takva djela čine se na vrlo prijetvoran, ali i domišljat način te žrtva često ne može vjerovati kako je lakomislena bila. Međutim, posljedica svakog takvog djela koje nije prijavljeno umanjuje mogućnost da otkrivanja počinitelja koji, možda baš u ovom trenutku vreba novu žrtvu, kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!