U dvorištu C.I.O.S.-a utvrđeni u tragovima spojevi ksileni

17:32 / 04.12.2021.

Autor: IMS/HRT/J.L.

Otpad

Otpad

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Iz C.I.O.S grupe izvijestili su da je u njihovom skladištu izostala temeljitija kontrola ulaza sekundarnog željeza te su priznali propust nakon što su uzorkovanjem unutar dvorišnog odlagališta utvrđeni u tragovima spojevi ksileni iz skupine hlapljivih aromatskih organskih spojeva. I Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je da su uzorkovanjem utvrđeni u tragovima ti spojevi. 

- Ovim putem priznajemo propust jer je izostala temeljitija kontrola ulaza sekundarnog željeza u naše skladište, a što je rezultiralo neugodnim mirisima prilikom rezanja starog željeza, napisali su u priopćenju iz korporativnih komunikacija C.I.O.S. Grupe.

Ispričali su se građanima "na neočekivanim neugodnostima" te poručili kako će Grupa uložiti dodatne napore kako bi prevenirala slične, neželjene situacije.

- U skladu s priopćenjem Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a vezano uz jučerašnje širenje neugodnih mirisa na području zapadnog dijela grada te provedenim mjerenjima na samoj lokaciji, kako u priopćenju Ureda i piše, razvidna je vrlo niska vjerojatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika u blizini same lokacije C.I.O.S. Grupe i stanovnika Zagreba, stoji u priopćenju C.I.O.S.-a.

Uzorkovanje zraka u četiri navrata

Nakon subotnjih dojava o neugodnom mirisu u zapadnom dijelu Zagreba obavljena su četiri uzorkovanja, a tijekom prva dva uzorkovanja unutar dvorišnog odlagališta CIOS-a u tragovima su identificirani spojevi ksileni iz skupine tzv. BTEX spojeva odnosno hlapljivih aromatskih organskih spojeva dok je intenzivan miris pri drugom mjerenju oslabio.

Tijekom trećeg uzorkovanja na lokaciji 500 metara udaljenoj od prvog uzorkovanja, ispred Kauflanda na Jankomiru, nisu detektirani nikakvi spojevi, dok je četvrto uzorkovanje provedeno ponovno na lokaciji CIOS-a te ni tada više nisu detektirani nikakvi spojevi.

"Trajanje događaja i rezultati mjerenja izvan neposredne lokacije događaja ukazuju na vrlo nisku vjerojatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika Zagreba i stanovnika u blizini lokacije događaja, a osobama koje su bez osobne zaštitne opreme bile prisutne neposredno na mjestu neželjenog događaja u trenucima najvećeg intenziteta neugodnog mirisa dane su zdravstvene preporuke", naveli su u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Županijski centar 112 zaprimio je u subotu navečer nekoliko prijava građana o širenju neugodnog mirisa u zapadnom dijelu, nakon čega su u Špansko i Malešnicu izašli djelatnici Policijske uprave zagrebačke, Gradske plinare Zagreb, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Policija je detektirala izvor intenzivnog mirisa koji potječe s gomile drobljenog otpadnog materijala na lokaciji reciklažnog dvorišta C.I.O.S. grupacije na adresi Josipa Lončara 15.

Djelatnici NZJZ "Dr. Andrija Štampar" proveli su tijekom noći uzorkovanje zraka u četiri navrata u vremenu od sat i pol, a analiza je na terenu potom provedena na prijenosnom terenskom plinskom kromatografu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!