16:04 / 20.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Zagreb: Više od 616 milijuna proračunskih prihoda su EU-ova sredstva

Poglavarstvo Grada Zagreba

Poglavarstvo Grada Zagreba

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Zagrebački Ured za programe i projekte Europske unije odgovorio je na paušalne i neutemeljene kritike kandidata u predizbornoj kampanji o nedovoljnom korištenju novca iz fondova EU-a, istaknuvši da je Grad od 2017. do 2020. ostvario 616,1 milijuna kuna EU-ovih prihoda. 

Ne navodeći o kritikama kojih kandidata se radi, iz Ureda poručuju da su Grad Zagreb, gradske ustanove i trgovačka društva od 2017. prijavili 624 projekta ukupne vrijednosti 7,2 milijarde kuna, a u istom razdoblju uspješno proveli 252 projekta ukupne vrijednost 1,8 milijardi kuna, dok je u provedbi 301 projekt ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna.

Kažu da je po zadnjim izvješćima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o stanju ugovorenosti sredstava dostupnih Hrvatskoj samo u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija do kraja 2020. u Hrvatskoj ukupno ugovoreno 7536 projekata vrijednosti 63,38 milijardi kuna, od čega na području Zagreba 29,12 posto.

Podsjećamo kako je jedan od osnovnih ciljeva Kohezijske politike konvergencija, odnosno poticanje razvoja nerazvijenih regija, sukladno tome Grad Zagreb kao najrazvijenija županija ima ograničene inicijalne mogućnosti korištenja EU-ovih sredstava, stoji u priopćenju.

Unatoč ograničenjima, Grad Zagreb iznimno je uspješan u korištenju EU-ovih sredstava, a među projektima koji se provode gotovo da i nema područja nadležnosti Grada u kojima se ne provodi neki EU-ov financirani projekt.

Podsjećaju da u tako financirane projekte pripadaju rekonstrukcija rotora Remetinec, modernizacija tramvajske infrastrukture, nabavke autobusa, modernizacija pothodnika, 16 projekata energetske obnove vrtića i škola, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i dr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!