Zagreb: Zašto je potres pratila zvučna "tutnjava"

24.03.2020.

14:34

Autor: Petar Vlahov/Zajedno za zdravlje/IMS/HRT

Foto. Goran Stanzl/PIXSELL

Foto. Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagreb i zagrebačko područje i dalje je u seriji podrhtavanja tla, tako je bilo i sinoć. Nakon dva jaka udara uslijedilo je tijekom ponedjeljka niz slabijih potresa. Oni nisu imali za rezultat materijalnu štetu, ali su ponovno uznemirili građane.
U Zagrebu i zagrebačkom području i dalje traje serija podrhtavanja tla, tako je bilo i sinoć. Nakon dva jaka udara uslijedilo je tijekom ponedjeljka niz slabijih potresa. Oni nisu imali za rezultat materijalnu štetu, ali su ponovno uznemirili građane.

Život u Markuševcu nakon potresa

Zagreb zbraja štetu nakon potresa

- Zagreb je na trusnom području i to znamo već stotinama godina, ali razmak između aktivnosti je dosta velik, rekao je za HRT4 umirovljeni profesor geologije Tihomir Marjanac.

- Nalazimo se na području koje je tektonski aktivno, a to znači da se tektonska ploča na kojoj se nalazimo i dalje kreće, ona će se kretati još milijunima godina, rekao je.

- Njihov povratni period je dosta velik pa živimo desetljećima u miru dok se ovakav potres ne dogodi, objasnio je.

Potresi se ne mogu predviđati, oni su jedina nepogoda koja se ne može predvidjeti.

- Možemo ih očekivati, ali ne i reći kada će se dogoditi. Praćenjem smo ustanovili da se tako veliki potresi događaju jednom u sto godina, objasnio je.

- Seizmička aktivnost, kada jednom počne, neće stati u roku tjedna ili dva, ona će trajati možda još godinu ili dvije, što znači da se ne možemo opustiti. Možemo samo reći - dobro je da nije bilo gore, rekao je Marjanac.

Epicentar se selio, rekao je, na neobičan način. Stručnjaci ne znaju gdje je bio i kako se ponašao epicentar kad je bio potres 1880. godine.

- Nismo imalo seizmograf, danas imamo instrumente kojima to možemo pratiti, rekao je.

Epicentri su se u ovogodišnjem potresu selili jer je to rub tektonskog bloka koji se okrenuo. Taj rub nije cijeli, on na nekim mjestima puca pa izazove novi potres. Koliko će dugo trajati, ne možemo predvidjeti, objasnio je.

Nedjeljni potres pratila je zvučna tutnjava.

- To je posljedica oslobađanja seizmičke energije koja se u trenutku pucanja stijena oslobađa u cijelom spektru frekvencija i tako jedan dio doživimo kao zvuk, objasnio je.

- Seizmologija je ona struka gdje moramo dočekati jaki potres da bi ga onda analizirali, svaka tragedija i katastrofa nam je objekt za proučavanje i iz toga ćemo puno naučiti, zaključio je.

Pogledajte cijeli razgovor:
Tihomir Marjanac (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Tihomir Marjanac (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!