Zagreb zbraja štetu nakon potresa

24.03.2020.

12:03

Autor: Margareta Jozinović/Ante Raić/Boris Kanazir/Dnevnik u podne/IMS/HRT

default error photo
Zagreb se oporavlja od prekjučerašnjeg jakog potresa, ali Zagrepčani već drugi dan osjećaju učestala podrhtavanja tla slabijeg intenziteta. Na terenu su statičari koji procjenjuju stanje građevina, a još se utvrđuje šteta.
Zagreb se oporavlja od prekjučerašnjeg jakog potresa, ali Zagrepčani već drugi dan osjećaju učestala podrhtavanja tla slabijeg intenziteta. Na terenu su statičari koji procjenjuju stanje građevina, a još se utvrđuje šteta. 

Markuševec je bio epicentar. Nemjerljivu štetu utvrđuju njegovi stanovnici. Mira nakon neprospavane noći, sada može u dnevni boravak.

- Prvu noć smo spavale u autu sestra i ja, gornji kat nam je stradao jako i bojale smo se da ne propadne dalje. Noćas smo spavale u boravku, Boga molile da prođe dobro i bilo je dobro. Čekamo sad statičare, objašnjava Mira Jordanić, Markuševec.

U podsljemenskoj zoni kuće su toliko oštećene da se u njima ne može živjeti. U posljednja 24 sata zabilježeno je više od 700 prijava.

- Ima jako puno stradalih kuća, pukotina unutra gdje se ne vidi, s ljudima smo stalno u kontaktu, pokušavamo prioritete staviti na prva mjesta da nam dođu statičari, kaže Tomislav Antolović, predsjednik MO Markuševec.

- Imamo sigurno oko 30 teško oštećenih objekata. Jučer smo obišli, statičari su jučer izašli na teren, ističe Krešimir Kompesak, predsjednik VGČ Podsljeme.

Za sve one čiji su domovi oštećeni, osiguran je smještaj u Cvjetnom naselju. Mjesta ima, za sada je ondje 176 građana. Na terenu je 300-tinjak statičara koji procjenjuju stanje zgrada i kuća.

- Molim građane za strpljenje, to je velik posao, stručan posao, oni ne mogu od jednom sve napraviti ima oko 7 tisuća zahtjeva za pregledom, dosad su napravili oko 2 tisuće. Još nekoliko dana im treba da daju ocjenu što treba sve napraviti, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite i zamjenika načelnika Nacionalnog stožera.

Na procjenu čeka i Arheološki muzej. Zgrada, stalni postav, nijedan četvorni metar nije ostao pošteđen.

- Vjerujemo da nije toliko ugrožena zgrada tako da se možemo koncentrirati na primarnu domenu, na stalni postav i neprocjenjivo blago koje arheološki čuva u fundusu, smatra Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzej u Zagrebu.

Oštećena su i 63 objekta ustanova u sustavu znanosti i obrazovanja: 23 osnovne škole, 2 srednje škole, 20 visokih učilišta i 18 instituta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!