Zagreb: Zelena alternativa - ORaH u Skupštini napustila klub vladajuće koalicije

04.05.2023.

13:03

Autor: Hina/HRT/D.S.

Teodor Ostojić i Zorislav Antun Petrović, arhivska fotografija

Teodor Ostojić i Zorislav Antun Petrović, arhivska fotografija

Foto: Dalibor Urukalovic / PIXSELL

Zelena alternativa - ORaH napustila je klub Možemo! - Zagreb je naš! - Nova ljevica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nezadovoljna načinom funkcioniranja kluba i njihovim mjestom u njemu, a posebno odnosom prema zelenim politikama, izvijestili su na konferenciji za medije. 

Predsjednik Gradske organizacije Zelene alternative - ORaH Teodor Ostojić rekao je da su klub gradskih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini napustili u skladu s odlukom gradske organizacije i tijela stranke, a gradski zastupnik stranke odsad će djelovati kao nezavisni u sklopu skupštinske većine. 


- Naša je uloga sukladno odnosu snaga u samom klubu bila zanemariva, te ne smatramo da trebamo prisvajati zasluge ni snositi rizike bez mogućnosti jasne artikulacije naših stavova, rekao je Ostojić te dodao da izlaskom iz kluba dobivaju prostor za predstavljanje svojih ideja za Zagreb.


Generalno smatraju da je potrebno više zelenih politika, i to ne samo u Zagrebu, već i u cijeloj Hrvatskoj, a naglasili su i da suradnjom nisu zadovoljni još od lokalnih izbora 2021. nakon kojih je koalicija "počela gubiti zeleni element".


Predsjednik Glavnog foruma stranke Dinko Kulaš napomenuo je da je dokaz tome bio i kad je naziv saborskog kluba promijenjen iz Zeleno-lijevog bloka u Možemo!, a u Gradu Zagrebu su, kako kaže, nestala sva tijela koja u imenu imaju zaštitu okoliša.


Naglasio je da Zelena alternativa - ORaH planira nastaviti podržavati gradonačelnika Tomislava Tomaševića i većinu u Gradskoj skupštini.


- Želimo nastaviti suradnju s našim saveznicima i dalje, i u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj, jer smatramo da je već i sada donijela mnogih pozitivnih promjena u našoj zemlji, ali isto tako želimo jasno artikulirati naše zelene stavove, zaključio je predsjednik Zelene alternative - ORaH-a Zorislav Antun Petrović te istaknuo da bez zelenih politika naš planet nema budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!