11:13 / 26.10.2020.

Autor: I.Z./Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vinković je kazao kako će na prvom i trećem katu biti COVID pacijenti, a na drugom osoblje.
Kao što je jučer najavio Nacionalni stožer, ponovno se mobilizirala zagrebačka Arena, tercijarni centar za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Pripadnici Civilne zaštite postavili su više od 400 kreveta koji će biti spremni za lakše pacijente. Dodatni kreveti smješteni su u skladištu. 

➡️ U Zagrebu 558 novozaraženih osoba, moguća online nastava 
➡️ U Splitu preminula 17-godišnjakinja pozitivna na koronavirus
➡️ Premijer negativan na koronavirus
➡️ U susjednoj Sloveniji zabrana kretanja izvan općina prebivališta
➡️ Koronavirus - najnovije informacije 

U Areni će bit će smješteni pacijenti s blagom i srednje teškom kliničkom slikom. U samoj dvorani će se moći zbrinuti i oni kojima se naglo pogorša stanje. Na trećem katu Arene trenutačno se nalazi više od 250 kreveta, a još je 150 kreveta u skladištu. Na drugom katu nalaze se kreveti za medicinske djelatnike koji će u najcrnjem scenariju 'živjeti' s pacijentima.

- Prvi planovi predviđaju da će u Areni biti dvadesetak liječnika i sedamdesetak medicinskih sestara. Svi kapaciteti mogu se dodatno povećavati, a svi se nadaju da do toga neće ni doći. Arena bi mogla biti spremna u ponedjeljak, a kada će se aktivirati ovisi o Stožeru civilne zaštite, javila je za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Iva Magušić-Dumančić.

Ivan Radić: Sve će biti spremno za dva do tri dana

Više o pripremi Arene i njezinu funkcioniranju u Dnevniku HTV-a govorio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite KBC-a Sestre milosrdnice Ivan Radić. Kazao je kako je cijela Arena kapaciteta za oko 800 pacijenata. Respiratori nisu predviđeni. Sve bi moglo biti spremno za dva do tri dana, a aktivirat će se u trenutku kad bolnice više ne budu mogle primati pacijente sa srednje teškim simptomima, kazao je.Uputio je apel građanima da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer do pronalaska cjepiva to je jedini način da se izborimo s epidemijom. Situacija u bolnici u Vinogradskoj se komplicira, izvijestio je Radić. Neozbiljni i neodgovorni pacijenti dolaze na pretrage i prešućuju simptome, dodao je. Smatra kako moramo prevladati ovu "društvenu depresiju i disciplinirati se".

Apoteka je već pripremljena

Načelnik sektora Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković rekao je kako je kapacitet Arene 420 kreveta, 274 kreveta će biti na trećem katu, a 150 kreveta na prvom katu. Kreveta će biti još, dodaje, i za medicinsko osoblje koje će biti smješteno na drugom katu. Naglasio je kako se trenutačno dovoze kreveti, voda, stolice i dr.. Sanitarni čvorovi raspoređeni su u krug po cijeloj dvorani. Nema utičnica, ali će svaki krevet biti ograđen paravanom. Naravno, uz krevet ide i stolica, te medicinske potrepštine.Apoteka će biti odvojena s pleksiglasom, te je već pripremljena. Vinković je dodao kako se nada da neće biti potrebno koristiti i parter, jer nije baš najprimjereniji za takve stvari, no, kazao je, o tome će odlučiti Stožer. Što se tiče najma, rekao je kako se plaćaju samo troškovi održavanja, struja, voda i grijanje. U pripremi su i dvorane u drugim gradovima u Hrvatskoj - Osijeku, Splitu i Rijeci, kaže Vinković. 

"Ministarstvo donosi odluku o prijamu pacijenata"

Načelnik sektora Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite naglasio je kako će Ministarstvo zdravstva donijeti odluku kada će se početi primati pacijenti. Trebaju se još dovesti lijekovi, linije za internet postoje, pa treba dovesti računala i printere, dodao je.

"Nedostaje zdravstvenih djelatnika"

Istaknuo je kako su pripremljene i boce s kisikom. Vinković je kazao da postoji poseban ulaz za infektivne bolesnike, te oni nikada neće ići kroz "čisti" dio. Prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice pozvao je građane da ostanu odgovorni te da poštuju mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ovo nije priča samo jedne bolnice, ovo je priča cijelog zdravstvenog sustava, kazao je.

Naglasio je kako nedostaje zdravstvenih djelatnika, jer velik broj ih je u samoizolaciji ili su bolesni. Poručio je kako će Krizni stožer odlučiti kada će se Arena otvoriti za pacijente. Dotad će, dodaje Vagić - napraviti sve da budu spremni. Nadaju se da to možda i neće trebati. To ovisi, naglašava - o svima nama.

"Reorganizacija zdravstvenog sustava"

Ponovio je kako je Arena pripremljena za pacijente s blagom kliničkom slikom do srednje teškom te da Arena nije namijenjena za pacijente koji zahtijevaju uznapredovanu terapiju. Vagić je kazao kako će morati doći do reorganizacije u zdravstvenom sustavu, ali nije zaustavljeno liječenje pacijenata ugrožavajućeg stanja.

Arena neće imati jedinicu za intezivnu skrb

Vagić je dodao kako je u tijeku imenovanje koordinatora, te da neće biti respiratora, ali će postojati dvorana gdje će se moći staviti na respirator osoba kojoj se pogorša zdravstveno stanje i bit će prebačena u bolnicu. Poručio je kako u Areni neće biti jedinice za intenzivnu skrb.

Vinković: Napravit ćemo svoj posao


Vinković je naglasio kako će se dovesti još i veći broj kreveta ako će biti potrebe. No, u proljeće je bilo spremno oko 350 kreveta za COVID pacijente.

- Danas je predviđeno da postavimo što je više moguće kreveta. Što se tiče Ravnateljstva civilne zaštite i naše potpore zdravstvu, mi ćemo danas svoj posao napraviti. Na Ministarstvu zdravstva je da napravi svoj dio, istaknuo je. Vinković je naglasio da se danas na Krugama okuplja i Intervencijska postrojba civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!