13:19 / 08.03.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Zagrebačka burza ponovno zazvonila za ravnopravnost spolova

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi od 130 kompanija, samo su dvije koje vode žene, rekla je Gažić dodavši da Hrvatska ima 62 posto liječnica, ali od 55 ravnatelja bolnica samo je osam žena.
Jednakost žena i muškaraca u poslovnom okružju ne može se postići ako te jednakosti nema u društvu, rekla je predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, na obilježavanju globalne inicijative Zazvoni za ravnopravnost spolova!

Zagrebačkoj burza i ove godine sudjeluje i podupire tu inicijativu, u sklopu koje 85 burzi diljem svijeta simboličkim zvukom zvona označava početak trgovanja na Međunarodni dan žena, 8. ožujka. Zagrebačka burza i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) time žele skrenuti pozornost na potrebu većeg uključivanja žena u svijet rada i njihova napredovanja u poslovnom svijetu.

Zvonom su za ravnopravnost spolova pozvonili Ivana Gažić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk te državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a Spomenka Đurić.

Na Zagrebačkoj burzi od 130 kompanija, samo su dvije koje vode žene, rekla je Gažić dodavši da Hrvatska ima 62 posto liječnica, ali od 55 ravnatelja bolnica samo je osam žena.

Gordana Deranja iznijela je podatke, koji se ovisno o istraživanju razlikuju, no rekla je kako je približno 22 posto žena zaposleno na rukovodećim pozicijama hrvatskih kompanija. Istaknula je kako je to podatak privatnog biznisa te da je u javnom sektoru taj udio poražavajućih pet posto.

- Budimo fer. Neka posao, rezultati rada, kreativnost, inovativnost budu mjerila za dobivanje plaća, jer posao nema spolnost, ni muško, ni žensko, nego rezultate. Smatram neprimjerenim da u 21. stoljeću žena za isti posao dobije manja primanja - rekla je Deranja.

Daniel Maksymiuk rekao je kako je ponosan što je kanadski premijer Justin Trudeau feminist te kako se i sam naziva feministom.

- Mi koristimo ovaj pristup u Kanadi ne zato što je to popularno ili lijepo ili čak ispravno za napraviti. Istina je da će nas golemi globalni izazovi s kojima se suočavamo - migracije, klimatske promjene, umjetna inteligencija, ekonomska nejednakost - preplaviti i trebamo u potpunosti iskoristiti sve najbolje ljude i najbolje talente - kazao je Maksymiuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!