Kleinberger: Tko god ovo radi, radi štetu radnicima

07.12.2022.

09:50

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Sindikat radnika zagrebačke Čistoće poslijepodne kreće u štrajk

Sindikat radnika zagrebačke Čistoće poslijepodne kreće u štrajk

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Sindikat radnika zagrebačke Čistoće poslijepodne će prosvjedovati. No to nije sve, ta odluka izazvala je Upravu Zagrebačkog holdinga koja je odmah prekinula pregovore sa svim sindikatima tvrtki unutar Holdinga o materijalnim i socijalnim uvjetima zaposlenika tog sustava ključnog za metropolu. Što prosvjed radnika Čistoće znači za Zagrepčane, a što prekid pregovora?

Darko Kleinberger, predsjednik Sindikata Zagrebparking rekao je da su jučer imali sastanak pregovaračkih timova na kojem je pregovarački tim Uprave Zagrebačkog holdinga rekao da ne želi pregovarati u uvjetima u kojima se organizira prosvjed.

- Prosvjed i štrajk nisu isto. Svatko ima pravo na prosvjed, ali u trenutku kada pregovaramo s Upravom o boljim materijalnim pravima i pokušavamo finiširati rezultate u zadnjih 10 godina, najgora moguća opcija je organizirati prosvjed dok se sve ne riješi. Ako Uprava ne pristane na pregovore i ne dogovori s nama, nećemo krenuti u prosvjed, nego u štrajk, rekao je, te istaknuo da je ovaj prosvjed metodologija pritiska koja nije u redu.

- To je kao kad igrate utakmicu, vodite i vaši vam daju autogol, rekao je. 

Na pitanje hoće li najdeblji kraj izvući Zagrepčani, rekao je da će najdeblji kraj izvući radnici Zagrebačkog holdinga koji su većinom i građani grada Zagreba.

- Oni neće dobiti veća materijala prava koja smo skoro već dogovorili. Nismo daleko od zajedničkog dogovora i sad oni organiziraju prosvjed. To je katastrofa! Trebali su pričekati, ne organizirati prosvjed, nego ako Uprava ne prihvati onda ići u štrajk, istaknuo je. 

Kleinberger je rekao i da je najgori scenarij da Zagrebački holding padne u stečaj, jer će tada građani biti prepušteni na milost i nemilost privatnicima koji će to sve razgrabiti.

- Nadamo se da prosvjed neće izazvati veliku buru i da ćemo s Upravom dogovoriti daljnje pregovore jer smo obećali da ćemo do 20.12. sve ispregovarati i podići materijalna prava. A tražimo i da se sistematizacija riješi, ali Zdravko Stoilković nije htio potpisati protokol jer tvrdi da taj dio priče ne treba biti u pregovorima oko kolektivnog ugovora, rekao je.

Dodao je i kako vjeruje da iza ovog prosvjeda stoji netko iz gradske oporbe, ali da ne može tvrditi. 

- Tko god ovo radi, radi štetu radnicima. To je mala grupa radnika, sindikata kojih nije bilo kad smo tužili za božićnice, uskrsnice, niti kad nam je bivša Uprava otkazala kolektivni ugovor 2016. Kad je trebalo braniti radnike Zagrebačkog holding nigdje ih nije bilo, zaključio je Kleinberger.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!