10:27 / 19.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Zagrebačka Gradska skupština obustavila plaćanje zakupnina za gradske prostore i terase

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačka skupština izglasala je mjere za ublažavanje posljedica koronavirusa na gospodarstvo. Njima se privremeno obustavlja plaćanje zakupnina za gradske prostore i terase.
Zagrebačka skupština izglasala je mjere za ublažavanje posljedica koronavirusa na gospodarstvo. Njima se privremeno obustavlja plaćanje zakupnina za gradske prostore i terase.

Doneseno je i smanjenje komunalne naknade za 30%, a oporba je tražila njezino potpuno ukidanje, ali samo onima kojima je zabranjeno poslovanje, dakle ne i, primjerice, trgovinama hranom koje za sada dobro posluju.

Riječ je o odluci o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na gospodarstvo Grada Zagreba, koju je Gradskoj skupštini na usvajanje predložio gradonačelnik Milan Bandić.

Tom odlukom poduzetnicima se također produžuje rok plaćanja zateznih kamata do 30. lipnja, na ime zakupnine koju nisu platili u roku dospijeća za ožujak. Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

Sve te mjere primjenjivat će se od 1. travnja do 30. lipnja, a ukoliko će se pokazati potreba za nastavak ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na poslovanje poduzetnika, ovlašćuje se gradonačelnik Bandić na produženje roka za primjenu tih mjera.

Oporbeni gradski zastupnici u raspravi su poručili kako nije u redu da se svim poduzetnicima jednako s 30 posto umanjuje plaćanje komunalne naknade, jer nisu svi jednako pogođeni koronavirusom.

Prihvaćen amandman SDP-a o oslobađanju plaćanja komunalne naknade

Oporba je tražila da se 100 posto plaćanja komunalne naknade oslobode oni poduzetnici kojima je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite zabranjen rad, a takav amandman predložio je Klub gradskih zastupnika SDP-a koji je većinom glasova i prihvaćen.

Također, oporbeni gradski zastupnici negodovali su što se Bandić ovlaščuje na produženje roka za primjenu tih mjera, bez da mu je za to potrebna suglasnost Gradske skupštine, te što se mjere primjenjuju tek od 1. travnja.

Klub SDP-a amandmanom je tražio da mjere stupe na snagu 1. ožujka, ali taj amandman većinom glasova na skupštinskoj sjednici nije prošao.  

Na sjednici nije prošao ni SDP-ov zaključak kojim su tražili da se zaposlenicima Gradske uprave, trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu grada, koji imaju predškolsku djecu i djecu nižih razreda osnovnih škola, omogući rad od kuće ili ako to nije moguće plaćeni dopust.

Cilj te mjere je, kako je istaknuo SDP-ov zastupnik Matej Mišić, da barem jedan roditelj za vrijeme trajanja krize izazvane koronavirusom bude kod kuće s djecom kako djeca ne bi morala fizički ići na čuvanje u vrtić ili školu i time potencirali opasnost širenja zaraze.

- Ja razumijem da to želite sjekirom riješiti a ne kirurškim nožem jer je vrijeme za sjekire, rekao je Tomislav Tomašević, gradski zastupnik, Zagreb je naš!.

- Naplatiti trenutno nekome tko je praktički izgubio posao, nešto, ja mislim da je potpuno suludo, rekao je Zvane Brumnić, gradski zastupnik, SDP.

- Jedino ispravno da se donese odluka da se oslobađaju komunalne naknade i svega onog oni koji su stožerom, koje je stožer proglasio da ne mogu raditi, rekla je Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica, GLAS.

- Teško je reći bilo kome da nije u pravu ali isto tako je teško napraviti selekciju, vjerujte da nisu ugroženi jedino oni kojima je nacionalni stožer zabranio rad nego su ugroženi i oni koji su povezani s njima, rekla je Mirka Jozić pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.Svi koji su došli na sjednicu na ulazu su morali dezinficirati ruke, a dijeljene su im i rukavice i maske.  

Potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić Rukavina koja sjednicom predsjeda ustvrdila je kako sjednici nazoči 37 gradskih zastupnika što znači da mogu donositi pravovaljane odluke "bez obzira na malo neuobičajene okolnosti".

Zagrebački gradonačelnik nije na sjednici, a 'mijenja' ga njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Gradski zastupnici su izglasali dnevni red te je sjednica nastavljena po njegovim točkama dok uobičajenog "aktualnog sata" nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!