Zagrebačka Gradska skupština ovaj tjedan o prijedlogu novog poslovnika

27.03.2023.

20:04

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zagrebačka Gradska skupština

Zagrebačka Gradska skupština

Foto: HTV / HRT

Na ovotjednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine prva točka dnevnog reda bit će rasprava o prijedlogu novog poslovnika. Namjera vladajuće koalicije je rad skupštine učiniti djelotvornijim i bržim, dok oporbeni zastupnici smatraju da im se ograničavaju mogućnosti za raspravu.

- Tražimo stanku od pola sata.

- Odobravam stanku, do 10 sati i ...


I tako šest puta uzastopce, u ukupnom trajanju od dva i pol sata - i to prije utvrđivanja dnevnog reda. Vladajući kažu - želimo biti učinkovitiji, oporba se ne slaže.


- Skraćivanjem stanki koje su potrebne za rad zastupnika uvelike se urušava dio demokracije koja se nalazi u trenutnom poslovniku, smatra nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Dina Vasić


Dosad je svaki klub imao pravo na tri stanke u ukupnom trajanju do sat i pol, a sada se to vrijeme skraćuje na 45 minuta. A to znači da bi ubuduće aktualni sat trebao počinjati znatno ranije, a ne u 12 i 30 kao na posljednjoj sjednici. Prema novom prijedlogu, o tome tko će postavljati pitanja odlučivao bi ždrijeb, baš kao i u Saboru.

 

- Vladajuća većina ima najveći broj zastupnika i uvijek ždrijeb odgovara njoj. Kod aktualca ipak se iznose bitne stvari i mislim da bi tu trebali ići na kvote, pola, ako je to 12 pitanja, da 6 ima pozicija, a 6 mi kao opozicija, predložio je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Mario Župan


Trpimir Goluža iz Kluba Mosta prikupio je i najviše stegovnih mjera - od ukupno 61 izrečene, uglavnom opomena, Goluža je dobio 43 u 20 sjednica - u prosjeku više od dvije po sjednici.

 

- De facto, ovaj prijedlog promjene poslovnika je priznavanja vlastitog neuspjeha, odnosno vlastite inferiornosti u skupštini u usporedbi s oporbenim zastupnicima, rekao je Goluža. 


Goluža je i najaktivniji zastupnik. Za raspravu se javio 108 puta, a za repliku čak 126. No, taj će se broj uskoro smanjiti.


- Po točki dnevnog reda zastupnik će imati najviše tri replike, moći će se replicirati jednoj osobi - jedna replika. Do sada smo imali situacije da imamo beskonačnu raspravu zastupnika, čak u istom klubu, da jedni drugim repliciraju, rekao je Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine (SDP). 


Novi prijedlog poslovnika naći će se pred zastupnicima u četvrtak, a izglasati bi ga trebali u travnju, tako da će na sljedećoj sjednici i dalje biti - sve po starom.            

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!