15:13 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Zagrebačka nadbiskupija: Bez izjava dok traje kanonski kazneni postupak

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačka nadbiskupija priopćila je da neće davati izjave vezane uz Zbor prebendara Prvostolne crkve dok traje kanonski administrativni kazneni postupak.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priopćio je da Nadbiskupija neće davati izjave vezane uz Zbor prebendara Prvostolne crkve dok traje kanonski administrativni kazneni postupak te da će nakon njegova završetka objaviti službeno priopćenje.

Prema pisanju tjednika Nacional, nadbiskup Josip Bozanić raspustio je cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura.
Ta je odluka Kaptola donesena, piše taj tjednik, i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler. 

Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara, o čemu je informirao Zbor, ali ne i Zagrebačku nadbiskupiju.

Na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije objavljeno je i objašnjenje odvjetnika pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu Ivice Ivankovića Radaka u kojemu se, među ostalim, ističe da se "administrativni kazneni postupak glede članova Zbora prebendara odnosi na kanonsko-pravno područje" te da su okrivljenici "u nepravomoćnoj izvansudskoj odluci kažnjeni kanonskim kaznama, prema zakonskoj odredbi".

Odvjetnik Radak napominje da su "uloga i svrha kazni što ih je odredio crkveni zakonodavac drugačije od onih što ih određuje civilni zakonodavac" pa stoga "njihova usporedba nije primjerena". Zato smatra važnim napomenuti da u slučaju iznosa koji su se pojavili u medijskim napisima "nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane pojedinih prebendara", nego "o iznosu što ga je više investitora uložilo u dva spomenuta projekta na zemljištu u vlasništvu Zbora prebendara na koje je Zbor prebendara dao pravo građenja i dopustio odobrenje hipoteka".

"Novčani iznosi koji se spominju nisu vezani uz račun Zbora prebendara, nego uz nositelje prava građenja koji su za investicije podigli kredite. Financijska kriza, nažalost, pogodila je investitore, o čemu su mediji već opširno pisali, a teret hipotekarnih kredita jednim dijelom ostao je na nekretninama u vlasništvu Zbora prebendara. Navođenje novčanog iznosa bez pojašnjenja ili njegovo tendenciozno povezivanje s osobama koje zastupam, ne pridonosi očuvanju prava na dobar glas u ovoj fazi postupka", ističe Radak.Jelinić za Studio 4 o sumnjama na malverzaciju crkvenom imovinom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!