13:13 / 22.10.2019.

Autor: HRT/Hina

Zagrebačka oporba: Bandić se igra proračunom, a prioritet su mu spomenici i kumovi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gradonačelnik se igra proračunom i misli da papir sve trpi, rekla je čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je da su gradonačelnikovi prioriteti spomenici i kumovi.
Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš optužila je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je zadužio građane u ovoj godini za 1,09 milijardi kuna koje će, kaže, otplaćivati naša djeca i unuci.

- Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine ima 266 stranica i kada to čitate, čitate da je realizacija bila nula, no dodatno piše 'ali se priprema'. I tako se Grad cijelo vrijeme priprema, a paralelno s time gradonačelnik je uspio u ovoj godini zadužiti Zagreb i sve nas za 1,09 milijardi kuna, kazala je Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

Gradonačelnik se, kaže, igra proračunom i misli da papir sve trpi. Podsjetila je da je kreditno zaduženje u vrijeme izglasavanja proračuna za 2019. bilo malo više od 370 milijuna kuna, a jamstva pravnim osobama 50 milijuna.
U ožujku je jamstvo iznosilo 25 milijuna kuna, kod HBOR-a se gradonačelnik zadužio za 161 milijun kuna, u lipnju je novo zaduženje iznosilo 350 milijuna kuna, u srpnju je kredit kod Erste banke iznosio 150 milijuna kuna plus 12 milijuna za Zagrebački velesajam, nabrojila je.

Na ovoj Skupštini, naglašava Mrak-Taritaš, imamo ponovno novu odluku od 500 milijuna kuna zaduženja.

- Kad se to sve zbroji, dođete do 1,09 milijardi kuna. Za taj je iznos u ovom trenutku gospodin gradonačelnik zadužio građane i pritom nije ni okom trepnuo. Netko će to trebati otplatiti, naša djeca i unuci, zaključila je čelnica GLAS-a.

Maras: Bandićevi prioriteti su spomenici i kumovi, a ne građani

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je da su prioriteti gradonačelnika Milana Bandića spomenici i kumovi, a ne građani i kvalitetno upravljanje Gradom.

U prvih šest mjeseci ove godine građani su izdvojili 400 milijuna kuna više svog novca, ali pitanje je jesu li dobili bolju uslugu, razvija li se grad i tko od tog novca ima najviše koristi. Kada gledamo izvršenje proračuna, možemo zaključiti da u Zagrebu najviše koristi imaju kumovi i prijatelji zagrebačkog gradonačelnika. Grad se svodi na kumove i spomenike, a građanima najviše trebaju kvalitetan promet, kvalitetno obrazovanje, gospodarenje otpadom, u to se uopće ne ulaže jer su prioriteti gradonačelnika Bandića potpuno krivi", ustvrdio je Maras na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine Grada Zagreba.

Zagreb uopće nije "smart city" niti građani vide kakve koristi od deset milijardi kuna godišnje koje izdvajaju, rekao je, dodavši da smo taoci politike preslikane s državne razine u kojoj su Bandić i HDZ interesno povezani i drže jedni druge.

- Sramota je što smo u opremanje i održavanje svih škola i vrtića u Zagrebu uložili manje od 15 milijuna kuna, što je manje od polovine iznosa za spomenik koji će Bandićev kum graditi ispred Gradskog poglavarstva, kritizirao je Maras, najavivši da SDP neće podržati ni izvršenje proračuna ni izvješće o radu gradonačelnika Bandića.

Daljnje prolongiranje GUP-a Maras je usporedio sa situacijom u Agrokoru, napomenuvši da u ovom slučaju skupina Borg dolazi iz Dubaija.

- Jasno je da bez podrške premijera Plenkovića GUP ne može proći, ustvrdio je, ocijenivši kako bi najpoštenije bilo da građani na referendumu odluče o izmjenama GUP-a.

Na svaki mogući način spriječit ćemo devastaciju našeg grada i bogaćenje pojedinaca koji žele na netransparentnoj koaliciji HDZ-a i Bandića zaraditi desetke milijune eura, poručio je.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!