16:26 / 28.10.2020.

Autor: T.V./Hina

Zagrebačka oporba: HDZ je omogućio otimanje gradske imovine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini oštro su prozvali HDZ da je omogućio "otimanje gradske imovine" jer je podržao Bandićev prijedlog o Bloku Kvatrić.
Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u srijedu su oštro prozvali HDZ da je omogućio "otimanje gradske imovine" jer je podržao Bandićev prijedlog o Bloku Kvatrić.

➡️ Zagrebačka skupština izglasala sklapanje ugovora o osnivanju Fonda za obnovu

- Zastupnici HDZ-a i Kluba Bandić Milan 365 danas su izglasali otimanje imovine Grada Zagreba, ustvrdio je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek u izjavi za Hinu nakon što je na sjednici Gradske skupštine prošla ta točka.  

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić rekla je na sjednici da Grad Zagreb planira osnovati trgovačko društva kojem bi bio stopostotni vlasnik. U temeljni kapital tog društva unosi zemljište čija je procijenjena vrijednost oko 155 milijuna kuna. Planira se raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao postojeće društvo unosom u njega novčanih sredstava minimalne vrijednosti koja je procijenjena za vrijednost zemljišta, a možda i više. Privatnim kapitalom koji bi se uložio dobili bi 51 posto vrijednosti firme kako bi mogli razvijati projekt, navela je.

Potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić (SDP) ocijenio je da se radi o izuzetno štetnoj odluci jer je Grad Zagreb imovinu vrijednu više od 150 milijuna kuna unio u novoosnovano trgovačko društvo gdje će u konačnici imati manjinski udio od 49 posto i time je omogućio budućem partneru da slobodno raspolaže tom izuzetno vrijednom imovinom.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević tu je odluku ocijenio jednom od najštetnijih te dodao da je HDZ iskoristio epidemiju koronavirusa i online sjednicu te napravio Kopernikanski zaokret u odnosu na ono što su govorili na radnim tijelima. Time su, kaže, HDZ-ovci dali zeleno svjetlo za realizaciju "malog zagrebačkog Manhattana", otuđili imovinu Grada Zagreba i 155 milijuna kuna vrijedno zemljište te odlučili da gradonačelnik Bandić može prenijeti na poduzeće u kojem Grad više neće imati upravljačka prava čime je sudbina te imovine postala neizvjesna.

A predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i  HSU-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je da je to "točka prekretnica", izuzetno važna za budući razvoj grada jer će se Grad odricati imovine, a investitori raditi što hoće. Mrak-Taritaš je napomenula i da je HDZ nakon cijelog dana šutnje na sjednici Gradske skupštine i nakon što je na skupštinskim odborima govorio kako je to nedopustivo, kako to nije dobro, "uredno, po zna koji put, držao ljestve gradonačelniku Bandiću".

Najavila je da će oporbeni gradski zastupnici u četvrtak u 10 sati na tu temu održati konferenciju za novinare.

Oporba optužuje gradsku vlast za rasipništvo

Zagrebačka Skupština u srijedu je odobrila Gradu da svoje dugove prema Holdingu i ZET-u, u iznosu od gotovo 372 milijuna kuna, vraća obročno, uz prozivke oporbe da je do toga došlo zbog iracionalnog i rasipničkog ponašanja gradske vlasti i gradonačelnika.

Potraživanja Zagrebačkog holdinga, a sukladno čemu se predlaže sklapanje sporazuma prema Gradu Zagrebu, iznose 310,6 milijuna kuna, a ZET-ova nešto više od 61,15 milijuna kuna. Zagreb svoje dugove prema tim svojim tvrtkama prebacuje na 2021. i 2022., uz kamatnu stopu u visini od 2,17 posto godišnje, fiksno.

- Takvo podmirenje obveza predloženo je uvažavajući poteškoće s kojima se suočava Zagreb zbog smanjenja priljeva novčanih sredstava zbog poreznih reformi te dodatnih negativnih financijskih utjecaja pandemije i potresa, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu Mirka Jozić.

Oporba je u raspravi oko zaduženja Holdingu ustvrdila da se tu događa "sindrom Agrokora".

Darko Liović (Klub gradskih zastupnika SDP-a)  poručio je da nikada nije dobro prebacivati obveze na buduće vrijeme. Postoje objektivni razlozi, no ipak smatramo da se racionalnim ponašanjem što se tiče proračuna mogla izbjeći ovakva situacija, rekao je.

U tom klubu smatraju da se ovdje događa "sindrom Agrokora", s obzirom na način koji se upravlja Holdingom i gradskim proračunom. Kada se ne može jedan entitet unutar grupe zadužiti, onda se, kaže Liović, zadužuje drugi kako bi se pokrile nelikvidnosti drugog entiteta.

- Imamo sve simptome Agrokora - neracionalno upravljanje, neodgovorno donošenje odluka vezano za troškove, a nedostaje da gradonačelnik i predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban međusobno počnu potpisivati mjenice, rekao je.

Nezavisni Vladimir Ferdelji (koji je u klubu sa zastupnicima HSLS-a) ocijenio je da se ovdje radi o jednom dosta kreativnom i dobrom načinu da se izbjegne ograničenje u zaduživanju grada.

S time se slaže i Tomislav Tomašević (Lijevi blok), ističući da se radi o rupi u zakonu te se prebacuju fiktivno dugovi s grada na gradsko poduzeće.

- Ne možemo podržati ovaj aranžman jer je Zagreb, da je bio odgovorniji i da nije bilo rasipničkog trošenja, mogao apsorbirati tu krizu tako da ne prevaljuje teret krize na Holding koji se muči sa svojim problemima, smatra.

U ime Kluba gradskih zastupnika Glasa i HSU-a Stanko Kordić poručio je da je Grad doveden u ovu situaciju iracionalnim ponašanjem izvršne gradske vlasti, naročito gradonačelnika s njegovim ambicijama da bude gradonačelnik Hrvatske.

- Situacija očito nije pod kontrolom i  traže se sva moguća sredstva i načini da se dođe do likvidnih sredstava, odnosno daha da se pokuša preživjeti cijelu situaciju i posljedice višegodišnjeg iracionalnog upravljanja, kaže.

Govoreći o dugovanju Grada prema ZET-u, zastupnik Tomislav Stojak izrazio je nadu da ovakva politika, "rasipnička", neće dovesti u pitanje isplatu plaća radnicima ZET-a i drugim djelatnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!