Zagrebačka oporba optužila vlast za nepravilnosti u KB-u Sv. Duh

30.03.2023.

Zadnja izmjena 15:35

Autor: Hina/HRT

Aktualni sat na zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Aktualni sat na zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

 Na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine oporbeni zastupnici Ivica Lovrić (nezavisni) i Kristijan Jelić (Klub zastupnika HDZ-a i HSLS-a) upozorili su na nepravilnosti u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, no gradska vlast sve optužbe demantira. 

Nešto iza 11 sati počeo je aktualac na sjednici zagrebačkoj Gradske skupštine, a prije toga, tijekom utvrđivanja dnevnog reda sazvano je više stanki.

Problem kapaciteta vrtića 


Oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini izrazili su zabrinutost kroničnim nedostatkom mjesta u gradskim vrtićima u sljedećoj pedagoškoj godini kao i na to da se novim poslovnikom, koji je danas u prethodnoj raspravi, dokida demokracija.


Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman na konferenciji za medije ustvrdio je da se radi o potencijalnih 10 tisuća neupisane djece u vrtiće sljedeće pedagoške godine, a povećani pritisak na upise u vrtiće rezultat je smanjenja naknada za roditelje odgojitelje.


- Gdje ćete smjestiti 10 tisuća djece, gdje su obećani vrtići, upitao se Herman, a i ostali oporbenjaci upozorili su na taj problem.


Zbog potkapacitiranosti dječjih vrtića, Most je u četvrtak pokrenuo inicijativu u kojoj predlaže novčanu kompenzaciju roditeljima one djece koja će ostati bez vrtića.


- Predlažemo da se roditeljima isplaćuje naknada, u istoj razini subvencije koju grad isplaćuje za djecu upisanu u privatne vrtiće, rekao je Goluža, a iz redova HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti podržali su taj prijedlog.


- To je minimalno što grad može napraviti, istaknula je Gordana Rusak (Stranka rada i solidarnosti.


Oporba upozorila na dokidanje demokracije


Osvrčući se na prijedlog novog Poslovnika Skupštine, istaknula je da bi gradskoj vlasti bilo “najbolje da oporbi stavi flastere u usta”, kako ne bi ništa govorili.


- Izmjene poslovnika idu u pravcu eutanaziranja Gradske skupštine, ta institucija se bitno urušila.Doći će do dodatnog ušutkivanja gradskih zastupnika oporbe, rekao je Trpimir Goluža (Most) i pridružio se kritikama.


Herman je istaknuo da se, međutim, slaže sa onemogućavanjem stanke prije utvrđivanja dnevnog reda, no istaknuo da je generalno zavlačenje sjednica, demokratsko pravo koju je u prošlom sazivu imala ova gradska vlast, dok je bila u oporbi.


Osvrnuo se i na kritike koje je gradskoj oporbi uputio predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, istaknuvši da mnogi njihovi zastupnici niti ne dolaze na sjednice odbora Skupštine.


No, Herman je ustvrdio da je razlog nedolaska zastupnika iz kluba HDZ-a taj što su one zakazane u radno vrijeme. Herman je član tri skupštinska odbora te predsjednik Odbora za branitelje, no praktički je istaknuo da je on za vrijeme tih sjednica, uglavnom na svom radnom mjestu - u Petrovoj bolnici.


Jednaku je kritiku uputila i nezavisna zastupnica Dina Vasić, dodavši da se, ionako, sjednice odbora provode bez previše rasprave. U novom poslovniku, ističe, smeta joj što nisu predviđene kazne u slučajevima kada predsjednik Skupštine i gradonačelnik krše pravila Poslovnika. 


"Nepravilnosti u KB-u Sv. Duh" 


Oporbeni zastupnici na aktualnom satu propitkivali su rad bolnice Sveti Duh, s jedne strane, Lovrić je ustvrdio da pročelnica Gradskog ureda za unutarnju reviziju i kontrolu u ladici drži izvješće o nadzoru u toj bolnici. 

Lovrić je rekao kako unatoč tome što je gradski ured utvrdio da izvješće nije gotovo, ima saznanja da je ono gotovo i da je među ostalim, utvrdilo nepravilnosti pri zapošljavanju pomoćnika ravnateljice Svetog Duha Žarka Alfirevića. Dodao je da je kontrola završena krajem siječnja.

No, takve optužbe je odbacio gradonačelnik Tomislav Tomašević, istaknuvši da ono još nije završeno, a Lovrića je optužio da postavlja pitanja o toj bolnici jer ga, vjerojatno u dogovoru s bivšim ravnateljem bolnice, smetaju promjene koje se događaju.

Zastupnik Jelić je upozorio na problem u Svetom Duhu, na koje su anonimnim pismom upozoreni neki mediji. U tom pismu se upozorava na navodni zastoj u kontroli i održavanju uređaja, poput respiratora i uređaja za hemodijalizu.

Medijima je išlo pismo Upravnog vijeća koje demantira te neistine, istaknuo je Tomašević odbacivši te optužbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!