Zagrebačka oporba: Tomašević se nije snašao u upravljanju gradom

07:26 / 05.06.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Godinu dana otkada je aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević preuzeo vođenje grada, oporba u zagrebačkog Gradskoj skupštini gotovo unisono kritizira da se Tomašević i njegova uprava nisu snašli u upravljanju gradom i rješavanju ključnih problema građana.

Rusak: Tomašević se boji kositi travu da iz nje ne ispadnu kosturi iz ormara

Gordana Rusak
, predsjednica Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, tvrdi da se u prvoj godini Tomaševićeve vlasti nema što ocijeniti, jer nisu započeli nijedan vlastiti projekt. Grad, kaže, nikada nije bio prljaviji i zapušteniji, trava posvuda, ceste s rupama koje se ne saniraju, projekti koji stoje, puno obećanja, ništa od djela.


Nabrojila je i probleme grada: od tih očitih svakodnevnih do problema s kojima se Tomašević susreće u projektu Centra za translacijsku medicinu na Srebrnjaku i toga da nova gradska vlast ne otkriva planove oko Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom. Kaže da je Zagreb umjesto kantograda postao smećegrad.

Upitana je li bivša vlast, čiju stranku predstavlja u Skupštini, Tomaševiću ostavila pune ruke posla jer na računu grada u prvo vrijeme nije bilo niti za isplatu plaća zaposlenicima grada, Rusak je demantirala.

- Ja kažem da to nije istina, a on može tvrditi što hoće. On će o tim kosturima iz ormara govoriti sve četiri godine i na tome će završiti taj mandat. Vjerojatno ne kosi živicu i travu jer se boji da mu kosturi ne ispadnu iz tih živica, poručuje Rusak.

Herman: Zagreb je financijski živ isključivo zbog HDZ-ove vlade

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, koji je bio programski partner bivše gradske vlasti, također negativno ocjenjuje Tomaševićev rad i opisuje da u gradu pucaju vodovodne cijevi, a da iz Frankopanske šiklja vatra u zrak.

- Građani su dobili nikada veće ideološke podjele, osobe koje menstruiraju, potencijalno nezakonite poteze - otkaze u Holdingu i mjeru roditelj odgojitelj, uprave trgovačkih društava koji dobivaju naknade za korištenje svojih automobila, tvrdi Herman i dodaje da grad nikada nije bio prljaviji, zapušteniji.

Na pitanje o financijskom stanju u gradu, Herman je istaknuo da je grad financijski živ isključivo zbog HDZ-ove vlade. Aktualnoj vlasti, s druge strane, zamjera oko proračuna koji, tvrdi, nikada nije bio veći.

Goluža: Tomaševeć pokazao neslanaženje i nedostatak vizije

Statistički najaktivnij zastupnik u Skupštini, Trpimir Goluža, u ime kluba Mosta ocjenjuje kako je Tomašević pokazao zabrinjavajuće nesnalaženje u upravljanju gradom.

- Nepovjerenje koje je iskazao i iskazuje prema svim zaposlenicima koji nisu dio platforme Možemo! očitovalo se blokiranjem javnih nabava čime je grad doveden u nezavidnu situaciju, poručuje. Smatra da su nepobitne činjenice da se, uz otprije spomenute probleme, danas u Zagrebu javni gradski prijevoz prometuje rjeđe no ikada, ali i da je onemogućeno spajanje novih potrošača na vodovodnu mrežu i izdavanje uporabnih dozvola za novoizgrađene objekte.

Navodna promjena načina upravljanja gradom pokazala se, kaže, teškom floskulom. Osim formalnog spajanja određenih ureda i smanjenja njihova broja sa 27 na 16 ništa se bitno nije promijenilo.

O razlozima čestih verbalnih sukoba s Tomaševićem, kojemu je jednom prilikom i rekao da odaje dojam paranoidne osobe, Goluža ističe da se događaju zbog njegovog beskompromisnog ukazivanja na gradonačelnikovu nevjerodostojnost i nesposobnost suočavanja s istinom.

Peternel: Nisu se najbolje snašli, a problemi ne mogu biti izlika

Zastupnik Igor Peternel ističe da se gradska vlast suočila s brojnim problemima, ali dodaje da im to ne može biti izlika jer su to znali i prije izbora.

- Najveći grijeh gradske vlasti je u tome što većina njihovih ljudi nema nikakva upravljačka iskustva, pa ne mogu imati svoje kadrove na najodgovornijim funkcijama, tvrdi Peternel.

Zamjera i inicijativu da se Trg Republike Hrvatske ponovo preimenuje u Trg maršala Tita, što traži koalicijski partner vlasti SDP. Osvrčući se na godinu dana rada, jedini od oporbe ističe i pozitivnu stvar, da su u radu u Skupštini prihvaćeni neki njihovi prijedlozi pa ocjenjuje da je vlast poprilično suradljiva oko komunalnih tema.

Škoro: Nisam odustao od gradske politike, ali biti u Skupštini je gubljenje vremena

U proteklih godinu dana, prema statistici rada Skupštine, nije se čuo nijedan govor dvoje predizbornih kandidata koji su u prvom krugu izbora po broju glasova bili najbliže Tomaševiću - bivše v.d. gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević te bivšeg predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je u drugom krugu izbora dobio više od 100 tisuća glasova građana.

Dok Peternel Škori poručuje kako bi svoj zastupnički mandat, s obzirom na to da je bio na samo tri od 11 sjednica Skupštine i pritom nije aktivno sudjelovao u radu, trebao vratiti građanima Zagreba, odnosno nekome iz Domovinskog pokreta (s kojim se Škoro razišao i sada je nazavisni zastupnik), Škoro ističe da njegov posao nije sjedenje u klupama. Poručuje da nije odustao od gradske politike, a svoj nedolazak na Skupštinu opravdava stajalištem da je to za njega gubljenje vremena.

Bivša dogradonačelnica i v.d. gradonačelnika Pavičić Vukičević bila je nedostupna, no Rusak iz Stranke rada i solidarnosti ističe da je uzela malu pauzu od političkog djelovanja.

- Ipak, bivša dogradonačelnica Zagreba još uvijek je u stranci, ali nitko ne ulazi u to koliko će pauza trajati, to je njezina privatna stvar, kaže Rusak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!