14:10 / 16.01.2019.

Autor: V.K./Hina

Zagrebačka policija pozvala na oprez zbog povećanog stradavanja pješaka

Forografija: Nikola Cutuk/PIXSELL

Forografija: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od početka godine na zagrebačkim cestama poginula su četiri pješaka, što je četiri puta više nego u istom razdoblju lani.
Od početka godine na zagrebačkim cestama poginula su četiri pješaka, što je četiri puta više nego u istom razdoblju lani. Stoga policija poziva pješake da se koriste pješačkim prijelazima i pothodnicima te da nose svijetlu odjeću, a vozače da vode računa o brzini kako bi se na vrijeme mogli zaustaviti ispred zebre.

- U prvih 15 dana ove godine zabilježeno je 20 naleta na pješake, pri čemu su četiri osobe poginule, a 14 je ozlijeđeno, među kojima četiri teško, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Tihomir Svatoš.

U Vukovarskoj ulici 7. siječnja poginula je 80-godišnja pješakinja na koju je, vozeći unatrag, naletjelo teretno vozilo, a nekoliko dana poslije, 11. siječanja, prema identičnom crnom scenariju život je izgubio 80-godišnji pješak. Dvije su osobe život izgubile na zebri.

Pješaci bi trebali biti svjesni da su najranjiviji sudionici u prometu, pogotovo starije osobe i djeca, pa im policija savjetuje da poštuju prometna pravila, koriste se pješačkim prijelazima i pothodnicima, a noću i danju kad je smanjena vidljivost nose svjetliju odjeću i reflektirajuće oznake.

Vozači moraju paziti na pješake te moraju znati da su ceste, unatoč suhom vremenu, skliske i masne pa trebaju smanjiti brzinu kako bi se mogli pravodobno zaustaviti na pješačkom prijelazu, odnosno trebaju poštovati ograničenje brzine u zoni škola i u blizini pješačkog prijelaza.

- Želimo upozoriti pješake i vozače na ponašanje u prometu. Nesreće se najčešće događaju tijekom dana, najčešće vožnjom unatrag, a dvije su se dogodile na pješačkom prijelazu, rekao je Svatoš.

Uočeno je također da pješaci najčešće rade prekršaje na prometnicima s više trakova, koje prelaze izvan pješačkog prijelaza ili pothodnika. Najviše naleta na pješake uočeno je na Aveniji Dubrovnik, prometnici s tri traka koju starije osobe pokušavaju prijeći jer se teže koriste pothodnikom. To samo potvrđuje, upozoravaju u policiji, da naizgled lakši put ponekad ne znači i sigurniji put.

U policiji smatraju da mogu napraviti mnogo u suradnji s građanima kako bi se smanjio broj poginulih i stradalih osoba u prometu, pri čemu je važno poštovati prometna pravila i kulturu.

- Pješaci, pješački prijelazi, zeleno svjetlo, vidljivost, poštovanje prometnih znakova i pravila oruđe je koje treba iskoristiti kako bi se smanjile posljedice u prometu, rekla je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću zagrebačke policije Marija Goatti.

Policija napominje da stalno provodi preventivne i represivne akcije, a u proteklih nekoliko mjeseci intenzivirane su akcije protiv četiriju ubojica u prometu - vožnje pod utjecajem alkohola, prebrze vožnje, nekorištenja sigurnosnog pojasa i korištenja mobitela tijekom vožnje.

U akciji usmjerenoj na zaštitu pješaka policija je u petak uočila 135 prometnih prekršaja, od kojih se 60 odnosilo na vozače. Za pješake koji su počinili prometni prekršaj zakonom je propisana kazna od 300 kuna, a za vozače, ovisno o prekršaju, od 500 do 2000 kuna.

Policija u suradnji s gradskim uredom za promet nastoji poboljšati sigurnosne uvjete. Kako napominju, reagiraju po svakom saznanju da se može nešto napraviti.

- Građani mogu i redovito prijavljuju takve slučajeve, čak ako uoče da svjetlo za pješake traje prekratko, pokušavamo to popraviti. Često imamo upite građana koji prate situaciju u prometu i dojavljuju određene probleme i onda pokušavamo inicirati rješavanja takvih problema, kažu u policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!