14:31 / 08.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Zagrebačka policija prijavila desetero osoba za krijumčarenje migranata

Privedeni krijumčari

Privedeni krijumčari

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Zagrebačka policija prijavila je desetero hrvatskih državljana koji se sumnjiče da su od listopada 2020. do 1. ožujka u 12 navrata iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 77 ilegalnih migranata, a iz Hrvatske u Sloveniju najmanje 16 migranata.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) je precizirala da je nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja, provedenog u suradnji s međimurskom, varaždinskom i primorsko-goranskom policijom i u koordinaciji s Uskokom, prijavila devet hrvatskih državljana starosti između 22 i 42 godine te 31-godišnju hrvatsku državljanku.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su članovi zločinačkog udruženja unajmljivali razna osobna i teretna vozila u rent-a-car poslovnicama širom Hrvatske, nakon čega bi angažirali vozače čija je zadaća bila na prethodno dogovorenoj lokaciji preuzeti ilegalne migrante i prevesti ih do dogovorenog mjesta.

Cijena ilegalnog prebacivanja migranata iz BiH u Sloveniju je iznosila nekoliko tisuća eura po migrantu, dok je ilegalan prijevoz kroz Hrvatsku od granice s BiH do granice sa Slovenijom iznosio više stotina eura, dodala je policija.

Policija je nadodala da je pretragama kod osumnjičenih pronađeno i privremeno oduzeto više mobitela, memorijskih kartica i računala, teleskopskih palica, preciznih vaga, manja količina droge, novac te dokumentacija o isplatama novca i najmu vozila.

PUZ je priopćio da je osmero osumjičenika privedeno pritvorskom nadzorniku, dok se jedna osoba od ranije već nalazi u istražnom zatvoru, a za jednom osobom se još uvijek traga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!