Zagrebačka policija uhićenjem muškarca zaustavila višegodišnju iznudu

25.09.2022.

15:44

Autor: Hina/HRT

Uhićenje

Uhićenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zagrebačka policija uhitila je 40-godišnjaka tereteći ga da je godinama iznuđivao 33-godišnjaka koji mu je pod prijetnjama na ime duga isplatio šesterostruku veći iznos dok je članove njegove obitelji prisilio da mu pripišu vrijedne obiteljske nekretnine.

Iznuđivač je i nakon toga nastavio prijetiti žrtvi, ali ga je policija uhitila i predala pritvorskom nadzorniku čime je zaustavljena višegodišnja iznuda.

Slučaj seže u 2014. i 2015. kad je osumnjičeni u više navrata oštećenom pozajmio novac uz dogovorenu mjesečnu kamatu, ali mu je počeo prijetiti kad je zapao u financijske teškoće.

Počinitelj je osim 33-godišnjaku, prijetio i članovima njegove obitelji koji su iz straha za živote prenijeli vlasništvo svojih nekretnina vrijednih oko 310.000 eura prenijeli na imena njemu bliskih osoba.

Od 2015. godine do 2019. osumnjičenom na ime duga i kamata isplatili su još i novčani iznos šesterostruko veći od iznosa pozajmice, utvrđeno je kriminalističkim istraživanjem.

No, osumnjičenom to nije bilo dovoljno pa je i početkom svibnja počeo učestalo nazivati žrtvu upućujući joj ozbiljne prijetnje s ciljem da je prisili da mu isplati nepostojeći novčani dug.

Žrtava je u lipnju i srpnju osumnjičenom u dva navrata isplatila novac, ali je 40-godišnjak nastavio prijetiti fizičkim ozljeđivanjem, a prije nekoliko dana u Peščenici je oštećenom zaprijetio usmrćivanjem i više ga puta udario u glavu.

Za iznudu je po pisanju Jutarnjeg lista osumnjičen Tomislav Sabljo kojeg je Uskok ranije optužio da je prokrijumčario 15 tona marihuane u Hrvatsku, te da je organizirao paljenje automobila i pripremao fizičke napade na čelnike Dinama. Žrtva je po pisanju medija 33-godišnji Luka Ivančić, unuk prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić koji je također imao problema sa zakonom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!