Zagrebačka skupština danas o otpadu, održan prosvjedni performans

07:44 / 26.05.2022.

Autor: Jutarnja kronika/Hrvatski radio/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

U tijeku je 12. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Pred zastupnicima je oko 25 točaka dnevnog reda, među kojima novi sustav gospodarenja otpadom, Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak i Prijedlog plana za mlade. Pred Skupštinom su uoči sjednice prosvjedovali Resničani - koji se protive gradnji energane.


Prosvjed protiv ZCGO-a: U Resniku se želi izgraditi "još gori Jakuševec"

Prosvjedom uoči sjednice Gradske skupštine, udruga Resnik, kao i osam Vijeća mjesnih odbora, upozorili su na štetnost projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) poručivši da se u time u Resniku želi izgraditi novi, još gori Jakuševec.

Gradonačelnik Tomašević nastavlja sve projekte s otpadom bivšeg gradonačelnika, koji su katastrofalni i štetni, istaknula je predsjednica udruge Resnik Branka Genzić-Horvat poručivši da je ZCGO projekt štetan za okoliš i građane Resnika i Žitnjaka.

Desetak prosvjednika noseći transparente ispred Gradske skupštine poručilo je kako Resnik "ne želi spalionicu i tuđe smeće", da je energana obmana, a zastupnicima su i dijelili letak tražeći da zaustave "katastrofalne projekte s otpadom u Zagrebu".

Prosvjedni performans zajednička je akcija udruge Resnik, Vijeća mjesnih odbora Žitnjak, Petruševec, Resnik, Ivanja Reka, Novi Jelkovec, Kozari Putevi, Resnički gaj, Kozari Bok te Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije.

Genzić-Horvat istaknula je kako su zatražili dijalog sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, no tvrdi da su ih odbili primiti, pa im preostaje biti na ulici.

Poručila je kako je projekt ZCGO-a iz 2005. štetan projekt koji će dugoročno blokirati sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, jer spalionice trebaju pomiješano smeće.

Regionalni centri imaju mali postotak odvajanja, uzrokuju teško ekološke i financijske probleme, što je dokazano na primjeru već dva izgrađena takva centra u Hrvatskoj. ZCGO i odvojeno prikupljanje ne idu zajedno, poručila je predsjednica udruge.

Dodala je i da je uz ZCGO, odluka o odlaganju građevinskog otpada u Resniku, drobilice za krupni i građevinski otpad, pretovarne stanice za biootpad, sortnirnice na Žitnjaku, pretvaraju Resnik i Žitnjak u novi, "još gori Jakuševec", i to 6,5 kilometara od glavnog zagrebačkog trga.

- Potaknuti dnevnim redom, a i najnovijim događanjima u Gradu Zagrebu, mi nastavljamo svoju 17-godišnju borbu. Nažalost, nismo se puno maknuli s početka. Iza ljudi koji ovdje stoje, stoji jako puno ljudi, jer su u ovom prosvjednom performansu i vijeća mjesnih odbora. Legalno izabrani predstavnici vlasti i naroda koje zastupaju, i njihovih interesa, prema tome odlučni smo nastaviti našu daljnju borbu, istaknula je Branka Genzić-Horvat

Dodala je da po pitanju otpada nema razlike između bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!