11:45 / 08.12.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/I.Z./T.V./HRT

Zagrebačka skupština dobila novog predsjednika, rasprava o proračunu za 2021.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, arhiva

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Skupština je dobila novog predsjednika, HDZ-ovca Dragu Prgometa zamijenio je stranački kolega Mislav Herman.
Aktualnim satom počela je sjednica Zagrebačke skupštine na kojoj je nekoliko zanimljivih točaka. Glavna tema je rasprava o gradskom proračunu za 2021., a zanimljivo je i gradonačelnikovo izvješće o Sljemenskoj žičari.

Skupština je dobila novog predsjednika, HDZ-ovca Dragu Prgometa zamijenio je stranački kolega Mislav Herman.

HRT-ova reporterka Jelena Bokun kazala je za Dnevnik kako se očekuje rasprava o prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2021. koji teži više od 14 milijardi kuna. Napomenula je kako gradonačelnik Milan Bandić kaže da je proračun realno socijalan i u skladu s kriznim vremenima u kojima se Zagreb nalazi. Oporba kaže da je proračun prenapuhan, nerealan i u skladu s ambicijama aktualnog gradonačelnika. Bokun je istaknula da je vrlo zanimljiva i točka dnevnog reda - izvješće o projektu nove žičare.

- Oporba kaže kako su prije mjesec dana tražili dokumentaciju s popisom troškova, ali ona je stigla tek jučer poslije 18 sati. Rekli su da je nisu stigli proučiti, ali bez obzira na to, točka će se ipak naći na dnevnom redu, poručila je HRT-ova reporterka.

Dodala je kako će se raspravljati i o prodaji gradske imovine, konkretno riječ je o tri kompleksa., "Zagrepčanka", "Paromlin" i "Gredelj", vrijednosti više od milijarde kuna.

Bandić: Laž je da se već dogovara rušenje na području "Zagrepčanke"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbacio je kao neistinite tvrdnje zastupnika Renata Peteka da tvrtka VMD na gradskom zemljištu, na području nekadašnje "Zagrepčanke" već dogovara rušenje. Gradski zastupnik Renato Petek (nestranački) ustvrdio je kako tvrtka VMD već dogovara rušenje na području "Zagrepčanke", premda Gradska skupština još nije prihvatila proračun u sklopu kojeg je planirana prodaja tog vrijednog gradskog zemljišta.

Budući da Bandić osim "Zagrepčanke" planira prodati i "Paromlin" i "Gredelj", Peteka je zanimalo što gradonačelnik namjerava u prijedlogu proračuna za iduću godinu. Držeći sifon, kakav je za čak 44.000 kuna ugrađen u donjoj postaji žičare Sljeme, zatražio je da mu se iznese ta vizija.

- Koliko će koštati vaša vizija? Što je s knjižnicom na prostoru Paromlina za koju je proveden natječaj?, upitao je Bandića.

Bandić mu je odgovorio da "gradonačelnik ne spušta i ne odgovara na objede, laži i insinuacije".

- Tvrtka koju ste spominjali će vas tužiti. Nitko ništa ne dogovara, dodao je.

SDP-ov Darko Liović upitao je Bandića kada će objaviti "crnu knjigu" s imenima ljudi kojima je činio usluge i ustupke.

- Morat ćete malo pričekati. Još nisam tu knjigu završio, možda se netko od vaših kolega nađe unutra, odgovorio mu je gradonačelnik i dodao da je "pitanje tajminga ključno u politici".

SDP-ov Matej Mišić spočitnuo je Bandiću da ga nije briga za kakvoću zraka u Zagrebu. Podsjetio je na sjednicu iz listopada 2018. kada se raspravljalo o kvaliteti zraka i kada se ustvrdilo da je sve u najboljem redu, a Zagreb je početkom prosinca imao najzagađeniji zrak u EU-u i peti u svijetu. Bandić mu je odgovorio da se kakvoća mjeri svaki dan te poručio da prestane uzbuđivati javnost, pritom optuživši zastupnika da je "salonski ljevičar koji nije napravio niti kotec". Mišić je uzvratio da se Bandić i ne usudi doći u Novi Zagreb jer bi ga ondje dočekao bijes građana koji udišu štetan zrak.

- Osporavate međunarodna istraživanja. Ne trebaju nam nikakvi indeksi i istraživanja. Imamo svoja osjetila i znamo da ne udišemo ništa dobro, poručio je Mišić.

- Doći ću tamo na proljeće kad počnemo osnovne škole Jakuševec, Buzin i Veliko Polje i dječji vrtić Veliko Polje, kada zakopamo bager za prvi metar Jarunskog mosta, na kamen temeljac za osnovne škole Blato i Ježdovec. Znate gdje ćete vi doći? Nigdje, odgovorio mu je Bandić.

SDP-ovu gradsku zastupnicu Laru Kvesić zanimala je situacija sa skloništem za životinje u Dumovcu s obzirom na optužbe pojedinih zaposlenika o kršenju zaštite životinja.

- Jeste li promotrili i preispitali na koji način se troši četiri milijuna kuna koliko se izdvaja iz proračuna za Dumovec?, pitala je.

Bandić je kazao da je jučer išao nenajavljeno u Dumovec i sat vremena prije pozvao medije te se uvjerio na licu mjesta kakva je situacija.

- A ona je takva da sve funkcionira kao vura. Inspekcije redovito dolaze i sve funkcionira besprijekorno, ustvrdio je  Bandić.

- Zašto je djelatnica Dumovca radeći svoj posao slikala proljev pesa i to poslala medijima?  Zato što ne radi svoj posao. Na bazi razočarane žene koja se nije našla u Dumovcu donosite sud o tim ljudima, odgovorio je.

Bandić je na pitanje HDZ-ovog gradskog zastupnika Marija Župana oko izgradnje maksimirskog stadiona rekao da su dobili odluku Skupštine NK Dinama da žele stadion od 25 do 30 tisuća mjesta te da traže strateškog partnera s kojim će zajedno napraviti stadion.

- Bit će Dinamo, Grad i partner. Jamčim da ćemo napraviti realan projekt primjeren Zagrebu, najavio je Bandić.

Mišić: SDP neće podržati Hermana za novog predsjednika Gradske skupštine

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić najavio je da SDP-ovi gradski zastupnici neće podržati HDZ-ovog Mislava Hermana za novog predsjednika Gradske skupštine, a niti gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu.

- Prije dvije točke dnevnog reda Klub gradskih zastupnika SDP-a ne može podržati - niti prijedlog promjene predsjednika Gradske skupštine, a posebno ne proračun Grada Zagreba za 2021., istaknuo je Mišić na konferenciji za novinare prije početka sjednice Gradske skupštine koja se održava na Zagrebačkom velesajmu.

Kada govorimo o proračunu, najznačajnija stavka je da je ovaj proračun 15 posto veći nego što je planiran za 2020., odnosno ukupno 1,8 milijardi kuna, rekao je Mišić.

Kaže da je to u predizbornoj godini posebno značajno iz razloga što gradonačelnik Milan Bandić ovim, kako je rekao, zapravo šalje poruku da mu financije Grada nisu važne nego ima jedini cilj, a to je kako novcem građana osvojiti sedmi mandat.

S druge strane, kaže Mišić, posebno je sporna činjenica što će se ovim tempom Grad Zagreb obnavljati sljedećih 195 godina.

Objašnjava da to kaže zato što je u gradskom proračunu za 2021., sukladno Zakonu o obnovi Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije nakon potresa osigurano samo 82 milijuna kuna, od potrebnih 16 milijardi kuna koliki je udio Grada Zagreba za obnovu od potresa.

Mišić također smatra neprihvatljivim da se zbog "pumpanja proračuna", koji je za sljedeću godinu 1,8 milijardi kuna veći od ovogodišnjeg, rasprodaje vrijedna gradska imovina i to za cijenu koja je znatno manja od cijene pod kojom je nabavljena.

Ali, za gradonačelnika krize nema, ukupna masa plaća je probila prvi puta četiri milijarde kuna u proračunu i više od 200 milijuna kuna nego što je bila prethodne godine", istaknuo je te najavio da će na današnjoj sjednici Gradske skupštine SDP-ovi zastupnici o tome raspravljati i odbiti Bandićev prijedlog gradskog proračuna za 2021. 

Mišić kaže i kako je zanimljivo da od 30 amandmana oporbe koji su podneseni na prijedlog gradskog proračuna, niti jedan za gradonačelnika Bandića nije bio dovoljno dobar, a s druge strane, HDZ koji je oporbu često prozivao zbog nedavanja amandmana na proračun, ove godine nisu podnijeli niti jedan.

- Time zapravo šalju jednostavnu poruku, a to je da HDZ i Milan Bandić idu, bilo formalno, bilo neformalno, zajedno na izbore. I nužno je da ta vlast i takav način upravljanja Gradom prestane u svibnju 2021.", poručio je Mišić.
Foto: Matija Habljak/PIXSELL, arhiva

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!