11:29 / 07.05.2018.

Autor: D.M./Hina

Zagrebačka skupština: Jarunsko jezero nije za kupanje

Foto: Martina Popovcic/PIXSELL

Foto: Martina Popovcic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odluka ne sadržava podatke o ispustu i količini otpadne vode na jezerima Jarun i Bundek, a isto vrijedi za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su danas u nastavku sjednice Odluku o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone u 2018. koja počinje 1. lipnja i traje do 15. rujna, i to na jezerima Jarun i Bundek. U njoj stoji da plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun nisu za kupanje zbog nezdovoljavajuće kakvoće vode.

Odluka ne sadržava podatke o ispustu i količini otpadne vode na jezerima Jarun i Bundek, a isto vrijedi za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

U raspravi zastupnik Saša Molan (Klub SDP-a) pozvao je predlagatelja da napravi analizu za zelene i vodene površine SRC-a Jarun kako bi se vidjelo što treba učiniti i uložiti da mu se vrati stari sjaj i ugled te da dobijemo kvalitetnu uslugu kakva i treba biti. Najavio je da će biti suzdržan pri glasovanju.

Mislav Herman (Klub HDZ-a) podsjetio je da su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" uzorkovali vodu i predložili odmuljivanje dna jezera te kao glavne izvore onečišćenja naveo otpadne vode, životinje i veći broj kupača. Preporuka Gradskog ureda za zdravstvo o zabrani kupanja, s obzirom na kakvoću vode, odnosi se na plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun, no nisu predviđene sankcije za građane u slučaju njezina nepoštovanja, a može se očekivati i povećanje broja kupača na jezeru Bundek, rekao je Herman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!