10:10 / 10.06.2019.

Autor: I.H./Hina

Zagrebačka Skupština pojednostavila postupak obnove pročelja višestambenih zgrada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Današnja sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavak je prošlotjedne koja je, pak, prekinuta zbog opširnosti dnevnog reda.
Zagrebačka Gradska skupština izmijenila je u ponedjeljak Odluku o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada, čime je pojednostavljen cjelokupni postupak i poticanje  vlasnika zgrada da obnove pročelja zgrada.

Novina u odnosu na dosad je što će Grad Zagreb i suvlasnici višestambenih zgrada snositi troškove koje nisu predviđeni tehničkom dokumentacijom ili troškovnikom kao i troškove radova koji nisu predviđeni u dovoljnoj količini, a nužni su za dovršetak obnove pročelja višestambene zgrade. Do sada su te troškovi u cijelosti snosili suvlasnici tih zgrada.

Grad Zagreb sufinancira obnovu uličnog pročelja u iznosu od 80% odnosno obnovu ostalih pročelja u iznosu od 60%, dok ostatak do pune vrijednosti radova obnove pročelja sufinanciraju suvlasnici zgrada čija se pročelja obnavljaju.

Kako bi se ubrzao postupak i u njemu ostali stvarno zainteresirani suvlasnici zahtjev za obnovu pročelja moći će se uputiti nadležnom gradskom upravnom tijelu najviše dva puta. Ako zahtjev nakon drugog puta nije predan s potpunom dokumentacijom smatrat će se da su suvlasnici odustali od sufinanciranja obnove pročelja višestambene zgrade i ona će se brisati s liste prijavljenih.

Dosad je nakon dva javna poziva za iskazivanje interesa za sufinanciranje obnove pročelja zgrada sklopljeno 448 sporazuma o obnovi pročelja, no od tog broja 130  zgrada odustalo je od realizacije.

Za 212 višestambenih zgrada koje su imale potpunu dokumentaciju provedeno je 328 postupaka javne nabave, a za 26 zgrada sklopljeni su ugovori s izvođačima radova.

Gradski zastupnici potvrdili su i Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Zagreba. Njegovom provedbom trebala bi se smanjiti emisija ugljičnog dioksida za 40 posto do 2030. godine, u usporedbi s inventarom emisija referentne 2008. godine. Akcijski plan također bi trebao pridonijeti povećanju otpornosti na klimatske promjene.

Sredstva potrebna za provedbu Akcijskog plana osigurana su u proračunu Zagreba za 2019. i u projekciji proračuna za 2020. i 2021.

Potvrđeno  je i pristupanje Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droga, vodećoj neprofitnoj organizaciji koja za cilj ima društvo bez droga.

Godišnja članarina za gradove Istočne i Južne Europe iznosi 6 000 eura, dok gradovi sa manje od 2 milijuna stanovnika mogu se putem pisane zamolbe prijaviti za dodatno smanjenje od 50%. Obzirom da Grad Zagreb ima manje od 2 milijuna stanovnika zatražit će smanjenje članarine na 3 000 eura.


Sjednica zagrebačke Gradske skupštine odgođena zbog nedostatka kvoruma

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je odgođena pola sata jer nije bilo kvoruma, a gradski zastupnici trebali su raspravljati prijedlog Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, da se gradonačelnik Bandić očituje o namjeri zbrinjavanja socijalno ugroženih građana u stambeno-poslovnom objektu u Novom Petruševcu 6 i 8.

- Građani danas nisu bili ispred zgrade Skupštine i nije bilo prosvjeda iako je ovo za njih vrlo bitan dan jer su se za ovo borili mjesecima - u njihovo naselje trebalo je doseliti 29 socijalno ugroženih obitelj i to u zgradu koja je trebala biti dio Tehnološkog parka. Međutim, stanovnici, ali i oporba tvrde da to nisu uvjeti za život, to nije stambena zgrada, a nema čak niti uporabnu dozvolu, javila je Iva Magušić-Dumančić.Dodala je da bi se na nekoj od sljedećih sjednica moglo raspravljati i o Hipodromu. Danas, nakon ove sjednice, uslijedit će još jedna koja ima samo jednu točku dnevnog reda - o šumi Pantovčak koju bi država trebala dati na raspolaganje gradu.

Herman: Klub HDZ-a neće podržati prijedlog SDP-a i Naprijed Hrvatska o Petruševcu jer je to politizacija

Predsjednik Kluba HDZ-a Mislav Herman je rekao da Klub HDZ-a neće u Gradskoj skupštini podržati prijedlog Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska - Progresivni savez o Petruševcu jer je to  politizacija ozbiljne teme, dodavši kako će se zalagati da tamo bude Tehnološki centar kao što je planirano, a ne stanovi za socijalno ugrožene građane, romske obitelji.

U nastavku sjednice Gradske skupštine, zastupnici bi, uz ostalo, trebali raspraviti prijedlog Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić očituje o namjeri zbrinjavanja socijalno ugroženih građana u stambeno-poslovnom objektu u Novom Petruševcu 6 i 8, budući da su zgrade primjerenije za poslovnu svrhu, a i romske obitelji koje bi se trebale ondje useliti, tome se protive.

Herman je objasnio da Klub gradskih zastupnika HDZ-a neće podržati tu točku o Petruševcu koju je na dnevni red skupštinske sjednice uputio Klub SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez zato jer smatraju da je ta točka "politizacija jedne ozbiljne teme koja se također ne mora ad hoc rješavati".

Naglasio je da će Klub HDZ-a "raditi i voditi razgovore" sa svojim koalicijskim partnerima što se tiče Petruševca. Novinarima je pojasnio i neka ne misle kako Klub HDZ-a "daje nekome neke prešutne podrške".


HDZ podržava Hipodrom kao takav

Na pitanje podržava li zagrebački HDZ zatvaranje Hipodroma, Herman je rekao kako HDZ podržava Hipodrom kao takav - da li na ovoj lokaciji na kojoj se sada nalazi ili nekoj zamjenskoj lokaciji. Poručio je da HDZ podržava konjički sport. Što se tiče projekta koji se planira na sadašnjoj lokaciji Hipodroma, tzv. novog "Zagrebačkog Manhattana", Herman je kazao da u HDZ-u još nisu vidjeli u potpunosti dokumentaciju.

- Svaki dobar, novi projekt, našem Klubu je dobro došao, tako da ćemo o tome znati više reći kada vidimo o čemu se tu zapravo radi i što se točno tamo planira. Što se tiče Hipodroma, ako ne na sadašnjoj, bit će u svakom slučaju na nekoj drugoj lokaciji, istaknuo je.


Mrak Taritaš o "gašenju" Hipodroma: Komparativna vrlina Zagreba, ali Bandić radi što hoće

Mrak Taritaš je o namjeri premještanja Hipodroma rekla kako je ta zelena površina komparativna vrlina Zagreba, važna i zbog klimatskih promjena, ali gradonačelnik Milan Bandić radi što i kako hoće jer "Zagreb doživljava kao prostor u kojem je on gazda".

- On apsolutno nema nikakvu dilemu, on cijelo vrijeme ima mantru - mene građani biraju i radi što hoće, kazala je Mrak Taritaš.

Ocijenila je da će premijer Andrej Plenković sigurno podržati Bandića u vezi Hipodroma, dok će Bnadić njemu uzvratiti podršku kod nekih drugih stvari.

- Oni su se godinama nešto tajno voljeli, a sada je ta ljubav legalizirana, to je ljubav na razini Gradske skupštine i Sabora. To je sustav spojenih posuda, jedan bez drugoga ne mogu, ustvrdila je Mrak Taritaš.

S tim u vezi istaknula je, kad je riječ o mostovima u Zagrebu, da je glavni državni inspektor Andrija Mikulić "onako svisoka poručio resornom ministru - građevinska inspekcija ima svoj plan rada, pa će prema svom planu rada napraviti kako hoće".


Maras: Bandić troši 100.000 kuna građana za predsjedničku kampanju Grabar-Kitarović

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kritizirao je odluku da se nakon redovite sjednice održi i izvanredna sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će se potvrditi sporazum između Zagreba i Hrvatske o nekretninama kompleksa Predsjedničkih dvora, ustvrdivši kako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić troši 100.000 kuna građana za potrebe predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

- Kako predsjednica Republike nije ispunila obećanje dano na početku mandata da će se preseliti s Pantovčaka u neki prigodniji prostor na Gornjem gradu, sada za potrebe predizborne kampanje Bandić preko noći s predsjednicom dogovara sporazum o korištenju dijela Pantovčaka, izjavio je Maras uoči početka sjednice Gradske skupštine.

- Proračunski novac građana Zagreba troši se kako bi se organizirala najava kandidature, odnosno kampanja Grabar-Kitarović, ustvrdio je Maras dodavši kako Bandić i predsjednica zajednički pokušavaju to napraviti kako bi mogla reći da je otvorila Pantovčak građanima.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić osvrnuo se na prijedlog Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez da se Bandić očituje o namjeri zbrinjavanja socijalno ugroženih građana u stambeno-poslovnom objektu u Novom Petruševcu.

- Tražimo od gradonačelnika da se napravi tehnološki park na Petruševcu, izjavio je Mišić uoči sjednice podsjetivši kako je prije 15 godina Grad tamo otkupio dvije nekretnine upravo u tu svrhu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!